Na konci letošního června se konalo jednání s provozovateli hazardních zařízení v Karlových Varech. „Pozváni byli všichni nám známí provozovatelé heren, přibližně se jednalo o dvacet subjektů. Z nich přišla sice pouze část, ale ti větší provozovatelé se dostavili," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Doplnil, že město se s provozovateli výherních automatů společně dohodlo na standardech, které by podle názoru města měly všechny herní lokality splňovat. „Tyto požadavky v mnohém odpovídají standardům Unie herního průmyslu, která zastřešuje prakticky všechny provozovatele. Lze z nich jmenovat tyto zásady:

– provozovny jsou vybaveny kamerovým systémem
– provozovny obsluhuje personál proškolený v legislativních a provozních otázkách
– není umožňováno hraní osobám pod zřejmým vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek
– provozovny nepoužívají vnější poutače typu blikajících nápisů nebo počítadel JACKPOT, a tak dále," doplnil mluvčí.

Během letošního července a srpna městská policie prověřovala všechna místa, na kterých se ve městě provozují výherní hrací přístroje, videoloterijní terminály a obecně technická herní zařízení.
„Město nyní prověřuje seznam provozoven, kde byla technická herní zařízení mimo výherních hracích přístrojů povolena. Tyto přístroje i dříve povolovalo a regulovalo město včetně doby, na kterou jsou povolení vydána. Vzniká tak přehled všech provozovaných herních zařízení, včetně informace, která z nich a kdy zaniknou spontánně uplynutím platnosti příslušných povolení," doplnil Kopál.

Tento přehled bude nyní prověřen kritériem minimální vzdálenosti od veřejných budov – buď sto nebo dvě stě metrů, které by město chtělo uplatnit.

„Na základě tohoto průzkumu bude během září navržen seznam lokalit, kde by mohla herní zařízení zůstat, to je seznam lokalit, který by stanovila nová vyhláška města o regulaci hazardu. Tento návrh bude samozřejmě podroben politické diskusi a projednán s provozovateli, kteří apriori neodmítají další diskusi o redukci počtu lokalit," nastínil další postup mluvčí.

Výsledek bude projednán orgány města a je možné předpokládat, že by nová vyhláška o regulaci hazardu na území města Karlovy Vary mohla být přijata do konce letošního roku. Po tvrdých diskuzích a debatách, které vedla ještě v opozici právě současná koaliční Karlovarská občanská alternativa, by v Karlových Varech tak v hazardu mohlo být konečně jasno.