Jak informoval starosta města Martin Maleček, náklady se mají pohybovat kolem třiceti milionů korun.

„V objektu by se mělo nacházet 20 až 25 samostatných bytových jednotek o rozloze 2+KK. V dolní části domu pak počítáme s nebytovými prostory, mohl by tu být nějaký obchod či služba a také komunitní místnost pro nájemníky. Budova bude mít také svou zahradu,“ upřesnil starosta Maleček.

Komunitní dům by měl mít podle něho vlastního správce, který tam bude zároveň bydlet. „Díky napojení přes pagery, které klienti a správce budou mít, se tak budou moci řešit okamžitě jakékoliv komplikace,“ uvedl starosta s tím, že nájem zde bude činit 40 korun za metr čtvereční.

Pečovatelský dům ve Staré Roli.
Babiš přijel do pečovatelského domu ve Staré Roli. Protesty byly prý zakázané

Výstavbou komunitního domu pro seniory se uvolní městské byty, kterých má Hroznětín ve svém majetku stále stovku. K dispozici má také tři azylové byty. V současnosti má zájem o pronájem městského bytu asi padesátka žadatelů.

„V současnosti dokončujeme studii proveditelnosti, hotová má být do konce letošního roku. Příští rok by mohl být hotový projekt a se samotnou výstavbou bychom mohli začít v roce 2023,“ konstatoval.

Vzhledem k tomu, že město hospodaří ročně s příjmy ve výši 25 milionů, z toho přibližně jedna třetina jde na investice, nemohlo by si samo tak finančně náročnou akci dovolit. „Doufáme proto, že budeme úspěšní v žádosti o dotace z Evropské unie, která by mohla pokrýt až 85 procent z celkových nákladů,“ dodal Maleček. (jako)