Je to taková zvláštní obchodní symbióza. Šestnáct stánků na tržišti ve Varšavské ulici pronajalo město v roce 2012 společnosti Elomo, která je podle usnesení Krajského soudu v Plzni ze dne 28. července 2014 zrušena s likvidací. Což nikomu z úředníků nevadí. Vadit by jim ale mělo to, že jednatel Anh Hoang vybírá od stánkařů nájem, který ovšem končí v jeho kapse. Městu už dluží tři sta tisíc korun.

„Společnost Elomo, s.r.o. uzavřela v roce 2012 nájemní smlouvu s městem za roční nájemné 1,74 milionu korun, které se ročně může navyšovat o inflaci. Společnost je v likvidaci, o čemž víme, nicméně i během likvidace stále existuje a může plnit své závazky. Společnost zaniká výmazem z obchodního rejstříku, k čemuž ještě nedošlo. V současné době evidujeme dvě dlužné splátky nájmu v celkové výši 300 tisíc korun. Poslední platbu jsme obdrželi 2. února, kdy společnost uhradila dřívější dlužné částky," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Proč město s tímto partnerem, který má problémy s plněním uzavřené smlouvy, dále spolupracuje, zůstává záhadou. S tržištěm na Varšavské má navíc problémy dlouhodobé. Tržiště nejprve spravovala městská společnost KV City. Městu platila roční nájem ve výši 667 tisíc korun. Jenomže problémy na tržišti tehdy přesáhly únosnou míru, protože KV City tržiště přepronajala a nespokojení trhovci si stěžovali na magistrát.

V roce 2012 se změnilo vedení města a jeho řízení se ujala koalice v čele s KOA. Stánky KV City odebrala a na pronájemce bylo vyhlášeno výběrové řízení. Pro nezájem firem muselo město soutěž zopakovat. Podle zastupitele Petra Masáka to byl dobrý tah, protože město za pronájem získalo více peněz. Jenomže jakoby šlo tržiště z bláta do louže. Současný pronájemce má problémy zřejmě jak s firmou, tak s placením nájmu. A trhovci jsou znovu nespokojení.

Město ale hraje roli mrtvého brouka a řešit zřejmě nic nebude. Tomu nasvědčuje odpověď na dotaz, jak je možné, že o likvidaci této společnosti město ví, ale nic nebrání tomu, aby své závazky plnila.