Celkem 34 soudních sporů vede statutární město Karlovy Vary a usiluje v nich o svůj údajný majetek. Jeho hodnota dosahuje několika stovek milionů korun.

Žaloby na určení vlastnického práva podala radnice letos v březnu na Českou republiku. Různé budovy či pozemky jsou nejen na katastrálním území Karlových Varů, ale například i v Olšových Vratech, Andělské Hoře, Otovicích nebo v Ostrově. Deník o tom informoval mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Žaloby byly podány proti různým držitelským subjektům. „Jsou to zejména Lesy ČR, Státní pozemkový úřad, ministerstvo vnitra, diplomatický servis, Český rozhlas, Vojenské lesy a statky, Generální finanční ředitelství nebo Policie ČR," uvedl mluvčí magistrátu.

Drtivá většina nároků se týká pozemků. „Těch je obrovské množství, celých i částí. Je však žalováno určení vlastnictví i k několika objektům," dodal. V případě budov usiluje město o tyto nemovitosti. Jsou to domy, kde v současnosti sídlí například Český statistický úřad nebo Česká inspekce životního prostředí. Radnice chce získat i sanatorium Tosca nebo policejní budovy v ulici I. P. Pavlova.

V případě policejních budov už podle primátora Petra Kulhánka soud určil, že jeden z objektů je města a zbytek státu. „Vedeme jednání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o možnosti a podmínkách, jak získat celý komplex pro město. Budovy jsou na zajímavém místě a byla by to dobrá investice," poznamenal Kulhánek.

Policejní budova byla ve hře rovněž ve Staré Roli. V tomto případě už bylo dosaženo dohody. „Policie zůstala v objektu v nájmu. Pokud jde o objekty v ulici I. P. Pavlova, jedná se zatím o nepravomocné rozhodnutí soudu v první instanci," podotkl Kulhánek.

Žaloba o určení vlastnictví pozemků v katastrálním území Bražec byla stažena, pozemky jako součást Vojenského újezdu Hradiště nelze vydat.