To je dobrá zpráva především pro seniory a studenty. Městskou hromadnou dopravou se po Karlových Varech přepraví levněji.

Pokud si důchodci nad 65 let zakoupí roční Karlovarskou kartu na městskou hromadnou dopravu, pak zaplatí jednu korunu denně. To znamená 365 korun za rok. Až dosud tato sleva platila pro seniory od sedmdesáti let.

Zároveň se rozšíří řady studentů, kteří se městskou hromadnou dopravou ve městě přepravují za stejných podmínek jako senioři. Roční kartu za 365 korun si nyní nově budou moci zakoupit mladí lidé od patnácti do devatenácti let.

Tím novinky v karlovarské dopravě ale nekončí. Od 1. března mohou cestující v Plzni a Karlových Varech používat ve veřejné dopravě pouze jednu čipovou kartu. Plzeňští mohou mít na své Plzeňské kartě předplatné pro Karlovy Vary, a naopak Karlovarští mohou na svou Karlovarskou kartu nahrát časový kupon pro jakoukoliv zónu v Integrované dopravě Plzeňska (IDP). Michal Kraus, předseda představenstva PMDP, uvedl, že se jedná o první takové propojení dopravních čipových karet v Čechách.

„Věříme, že je jen jedním z mnoha následujících kroků, které povedou k usnadnění odbavení cestujících v různých městech a u různých dopravců v České republice," doplnil.

Držitelé Karlovarské karty mají možnost nahrát si na kartu i elektronické peníze akceptované nejen ve veřejné dopravě IDP, ale i u vybraných partnerů v Plzni.

„Akceptací předplatného propojení obou systémů nekončí," říká Pavel Bohánek, ředitel Dopravního podniku Karlovy Vary. „Rádi bychom v budoucnu rozšířili odbavovací systém v Karlových Varech o možnost nákupu jízdného přímo ve vozech a elektronické peníze by tak mohli držitelé obou karet použít i ve veřejné dopravě v našem městě. Výsledkem by měl být obdobný rozsah využitelnosti Karlovarské karty, jako je tomu nyní u té Plzeňské."

Podle Martina Chvala, ředitel úseku Plzeňská karta, budoucí vizí je, aby se cestující mohl odbavit pomocí své městské karty v jakémkoliv koutě našeho státu. „To by mělo zajistit propojení celého systému dopravních čipových karet v Česku," vysvětlil. Pro nabíjení předplatného i elektronické peněženky budou moci držitelé karet od 1. března využít stávající síť bankomatů České spořitelny v Plzeňském kraji, Zákaznická centra PMDP a Přepravní kancelář DP Karlovy Vary.

V druhé polovině roku by měly být na tuto funkci připraveny již i vybrané bankomaty České spořitelny v Karlových Varech.