Mezi oceněnými byl jeden z nejdéle sloužících strážníků Walter Leibelt, ale i současný velitel městské policie Marcel Vlasák.

„Strážník Walter Dinosaurus Leibelt není jediný, kdo začal pracovat ještě v řadách pořádkové služby města, která se posléze v roce 1992 transformovala v městskou policii, ale jeho razítko na pracovní smlouvě je skutečně nejstarší. Datum je 1. října 1991. Letos se 25 let služby u městské policie dožívá 11 strážníků,“ uvedl velitel městské policie Marcel Vlasák.

Za čtvrt století prošla městská policie nemalými změnami, ať už se jedná o vybavení nebo samotnou práci.

„Za posledních 25 let se práce velmi změnila. Vysoké nároky na odbornost, bezúhonnost a operativnost neustále rostou. Vývoj legislativy přenáší na strážníky stále více pravomocí ze strany státu. Využívaná technologie je na vysoké úrovni. Co je však důležité bez ohledu na letopočet a komunikační prostředky, je schopnost strážníka komunikovat s občanem. Přímý kontakt je nesmírně důležitý a my po něm opakovaně voláme,“ řekl Vlasák.

Dokonce i vybavení se rapidně obměnilo s dobou. „Legendární nezničitelný žigulík nahradila oktávka se zabudovanou online kamerou propojenou na operační středisko. Psací stroje nahradily počítače a následně tablety a mobily pro terénní využití. Seznam událostí, tedy sešit, nahradil sofistikovaný informační systém s integrační platformou. Neprůstřelné vesty, přilby a štít jsou tak nezbytným vybavením této jednotky, stejně jako výbava pro lezeckou práci. Městský kamerový dohlížecí systém má FullHD kamery, postupně zvyšujeme bezpečnost i u školských zařízení,“ sdělil Vlasák.

Strážník u městské policie nemá úplně nejjednodušší roli ve společnosti. „Strážník je nástrojem, který naplňuje legislativu, přesto se právě za to setkává s kritikou. Za nejsložitější považuji řešení problémů, které nemají řešení. Například bezdomovectví, které strážníky zaměstnává, přestože se jedná o sociální problém. Velké nasazení strážníků nepřináší kvůli absenci nástrojů uspokojivé výsledky, ale mnohdy i kritiku. Ta je nespravedlivá a pro mnohé strážníky frustrující. Škála činností karlovarské městské policie je velmi široká a její odbornost vysoká,“ vysvětlil velitel karlovarských strážníků Marcel Vlasák.

Ilustrační foto
Kardiologické oddělení karlovarské nemocnice nabídne větší komfort