Podnik bytového hospodářství, odkaz minulého režimu, v Karlových Varech dosud existuje a v likvidaci je už téměř dvacet let. Už to je šokující zpráva. Víc než šokující je ale to, že podle náměstka primátora Tomáše Hybnera (ČSSD) městu z tohoto podniku chybí 300 milionů korun, o něž se hodlá se státem soudit.

„Právě proto jsme oslovili advokátní kancelář Milana Kindla, který má tento složitý právní spor vyřešit,“ uvedl Hybner. Podle něj totiž oněch tři sta milionů korun uložil likvidátor státního Podniku bytového hospodářství v likvidaci do kampeličky, která zkrachovala. Podle našich informací jde o Národní družstevní záložnu, která je v likvidaci od roku 2003.

„Domníváme se, že jde o naše peníze. Právník Milan Kindl má za úkol zjistit, zda šlo skutečně o peníze města a v případě že ano, jak je máme získat zpět. A pak také to, kdo za vše nese zodpovědnost,“ uvedl Tomáš Hybner.

Na to, že Podnik bytového hospodářství v likvidaci ještě existuje, přišlo podle náměstka Hybnera město tak, že po radnici jeho likvidátor požadoval půldruhého milionu korun z prodeje budovy na třídě T. G. Masaryka 34. „Tento objekt jsme chtěli prodat, ale po těchto informacích zastupitelstvo stáhlo tento bod z programu jednání a my jsme začali jednat. Likvidátorem jsme v prosinci loňského roku jmenovali Petra Horkého, abychom měli přístup ke všem dokumentům,“ dodal Hybner.

Na dotaz, proč se město o činnost Podniku bytového hodpodářství téměř patnáct let nezajímalo a stranou zájmu byl i pro karlovarské zastupitele, náměstek dodal, že magistrát měl jiné a daleko podstatnější problémy. „Uvědomme si, že Podnik bytového hospodářství spravoval patnáct až osmnáct tisíc bytů a po jejich předání městu je bylo třeba připravit k prodeji. To bylo pro město prioritní, jinak si to neumíme vysvětlit,“ konstatoval Hybner.

Podle Hybnerových slov by město chtělo po Podniku bytového hospodářství získat zpět minimálně 120 milionů korun.

„Podnik bytového hospodářství vlastní zbytkový majetek stále a my máme i podezření, že spousta lidí by mohla být kvůli jeho činnosti uvedena v omyl,“ zdůraznili náměstci Tomáš Hybner (ČSSD) i Petr Keřka (ODS).

Vzpomínky na minulost

Likvidátorem Podniku bytového hospodářství byl od roku 1992 Jaroslav Pašek. Ten celou agendu v roce 1995 předal likvidátorce Ivě Bartoškové. A ta podnik likvidovala do prosince loňského roku, kdy ji magistrát z funkce odvolal a jeho správou pověřil Petra Horkého.

Majetek, který tento podnik likvidoval, což se děje dodnes, měl v roce 1992 hodnotu dvou miliard korun.

„Přibližně sedmdesát procent se převedlo na město,“ vysvětlil Jaroslav Pašek, který po zprávě, že tento podnik snad už skutečně čeká závěrečná likvidace, uvedl: „Konečně“.

Majetek, který po převedení bytového fondu na město zůstal v majetku tohoto podniku, šel do dražby. Tehdy pod dozorem ministerstva pro privatizaci. Domy se podle zákona z roku 1992 rozdělily podle výměry na bytové a nebytové. „Deset až dvanáct bytových domů jsme pak na žádost magistrátu radnici převedli,“ vysvětlil Pašek.

Jak Pašek zdůraznil, agendu předal Ivaně Bartoškové, která byla do funkce jmenována za primátora Igora Saviče (tehdy ČSSD), v naprostém pořádku. „Půl roku se mnou pracovala společně, protože jsem ji chtěl do celé agendy detailně zasvětit,“ zdůraznil Pašek.

Vzpomínky na budoucnost

Ivana Bartošková nedokázala za patnáct let uzavřít činnost karlovarského Podniku bytového hospodářství, zatímco jako zvláštní nebo konkurzní správce figuruje například u společnosti Dalllas Building, u firmy Vykoma, Carlsbad–Tours, Karola, Oasis nebo Maso Hroznětín.

Jako podivné se jeví i to, že Národní družstevní záložnu, do níž měl Podnik bytového hospodářství odeslat tři sta milionů, likvidovala právě ona.

Ivana Bartošková působila kdysi i v umělecké agentuře Art 38.