Letošní sedmačtyřicátý ročník Mezinárodního filmového festivalu skončil již začátkem léta. Množství příprav a rozsáhlé organizace tak opět slavily svůj úspěch v podobě jeho podařeného průběhu. I když celé zařizování stojí nemálo peněz, času a trpělivosti, jeho přítomnost v Karlových Varech se stala nepostradatelnou součástí města, jak po turistické, tak i po finanční stránce.

Přesto, že mnozí namítají, že se během festivalu vyhazují zbytečně výdaje za kdejaké výdobytky festivalových hostů, statistiky hovoří jasně. Například loňský ročník přinesl do Karlových Varů něco přes 145 milionů korun.

„Pouze za ubytování a pronájmy nebytových prostor, jako jsou sklady, kinosály a podobně, se nám loni podařilo proinvestovat bezmála šestadvacet milionů korun," uvedl vedoucí produkce MFF Petr Lintimer.

„Další nedílnou položkou rozpočtu festivalu bylo také parkovné, městská hromadná doprava, nákladní doprava, dopravní značení či zajištění bezpečnostní agentury. I když něco z toho zní jako maličkosti, jedná se o běžné věci, bez kterých by se mnohým pobyt ve festivalovém městě ztížil. Za tyto věci jsme platili celkem něco přes tři miliony korun," doplnil Lintimer.

„Při organizování tak rozsáhlé akce, jako je tato, je nutné počítat se vším. Málokomu dojde, že důležitým prvkem je také zajištění výškových prací, květin, elektroinstalačních prací nebo stavebních prací od místních dodavatelů. Na filmový festival je také třeba zaměstnat řadu brigádníků, pokladních, hostesek, řidičů a podobně. Tyto položky nám daly dohromady sumu přesahující čtyři miliony," dodal vedoucí.

„Přes dva miliony jsme rovněž zaplatili za zajištění potřebné techniky, cateringu a nájmů prostor. Všechny výdaje, včetně daní, nás tak vyšly na částku přes sedmačtyřicet milionů korun, které jsme investovali do Karlových Varů," pokračoval Lintimer.

„Tržby od hostů, návštěvníků a partnerů se pak vyšplhaly vysoko nad sedmadevadesát milionů korun. Což jsou další peníze, které se nám daří přivádět do města mezi obchodníky, hospodské a nejrůznější prodejce," dokončil Petr Lintimer.