„Vojenské lesy a statky soutěž podporují nejen jako finanční partner, ale jednotliví podnikoví lesní pedagogové se do projektu zapojují i organizačně," vysvětlil ředitel VLS Josef Vojáček.

Nadnárodní evropská soutěž YPEF vznikla z iniciativy polských lesníků a Česká republika se jí zúčastnila poprvé v roce 2011. Od druhého ročníku pak převzala garanci za organizaci národního kola soutěže Česká lesnická společnost jako nezávislá stavovská organizace. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti.

Soutěž Mladí lidé v evropských lesích má čtyři kola. V lednu 2016 začíná místními koly, která se konají na vybraných lesních správách podniků Lesy ČR a VLS.

„Místní kola jsme vypsali na všech našich divizích. Chceme možnost účasti v YPEF nabídnout všem studentům a žákům z okolí území, která máme ve správě. Podle prvních přihlášek je zájem škol veliký," doplnil Jan Kobr, šéf lesních pedagogů VLS.

Do místních kol šestého ročníku soutěže se již mohou žáci a studenti základních a středních škol hlásit pomocí elektronického formuláře na webových stránkách www.ypef.cz, kde najdou také přesné termíny konání místních kol.

Vítězové pak postoupí do dalších šesti regionálních kol, která se v březnu uskuteční na středních lesnických školách v Hranicích, Písku, Trutnově, Žluticích a na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. „Vítězové těchto kol následně postupují do červnového národního kola, které proběhne v Kostelci nad Černými lesy," informoval mluvčí VLS Jan Sotona a dodal. „Vrchol je pak příští rok v září, kdy se koná mezinárodní kolo, kam postupuje absolutní vítěz kola národního. V minulých letech se konalo v Estonsku, Portugalsku, Německu a Rumunsku."