Zaměstnancům světově známé sklárny Moser svitla naděje. Mají totiž už konkrétní představu, kdy by se mohli vrátit opět do zaměstnání. Podnik 13. dubna závod uzavřel, už na konci března přitom navíc dočasně propustil padesát zaměstnanců, a to nejen ty karlovarské, ale i několik pracovníků provozu v Karolince v okrese Vsetín. Sklárna nedokázala dostatečně zajistit hygienická opatření u foukačů skla. Do plného provozu by se měl výrobní závod v Karlových Varech dostat v druhém květnovém týdnu. Do 7. května mají zaměstnanci celozávodní dovolenoua po ní by se měli vrátit do práce. „I po dobu omezení výrobního provozu továrna udržovala v chodu technologie, beze změny aktuálně fungují také zákaznický servis a bezpečnost sklárny. Věříme, že v průběhu května znovu otevřeme provoz v závodech a postupně začneme, při dodržení nezbytných opatření, opět vyrábět. Přesný časový plán bude záviset na vývoji vládních nařízení,“ říká spolumajitelka sklárny Moser Kateřina Zapletalová.

Natáčení v karlovarském divadle se stihlo ještě před vyhlášením nouzového stavu.
Karlovarské divadlo hostilo SuperStar

Firma raději nenechává nic náhodě a už nyní začne připravovat kolekce na příští rok. Skláři proto za přísných hygienických podmínek začnou už 11. května proces tzv. „vzorování“.

Prvním krokem k postupnému oživení sklárny Moser bude otevření prodejní galerie firmy na Staroměstském náměstí v Praze už v pondělí 27. dubna. Firma, kterou založil v roce 1857 Ludwig Moser, zaměstnávala předloni 315 lidí, v té době hospodařila přitom s obratem tři sta milionů korun.