Problémy kolem provizorního mostku v osadě Šemnice u mostu na Karlovarsku budou zřejmě mnohem roszáhlejší, než zdejší obyvatelé i starosta Šemnice Vladislav Tůma předpokládali.

Most je nevyhovující, a proto jeho provozovatel Krajská správa a údržba silnic (KSUS) uvažuje o výstavbě nového mostu o několik desítek metrů dál. Zdejší pozemky však vlastní soukromí majitelé, kteří s výstavbou mostu nesouhlasí. Proto náměstek ředitele KSUS Petr Šťovíček nevylučuje, že nakonec dojde i na vyvlastňování parcel.

„Na kritický stav mostu upozorňujeme již patnáct let. Má totiž omezenou tonáž i rychlost. To ale z řidičů dodržuje jen málokdo. Pokud se ale po mostu projede někdo rychlostí vyšší, než je povoleno, dělá to šílený hluk. Vedle mostu se zkrátka nedá bydlet. Nikdo se ale nemůžeme dovolat nějakého řešení,“ stěžuje si jeden z místních obyvatel, který si nepřál být jmenován.

Starosta Tůma o problémech s mostem dobře ví, ale nemá páky, jak situaci zvrátit. „Povrch se před časem sice vyměnil, tím se však stav nezlepšil. Je to přitom jediný most v této lokalitě, který spojuje oba břehy. Máme podklady na projekt nového mostu, který je řešený v připravovaném územním plánu obce. Ten stávající most by pak sloužil jen pro pěší. S výstavbou ale nesouhlasí vlastníci dotčených pozemků,“ vysvětluje Tůma.

Jeho slova potvrzuje náměstek ředitele KSUK. „Stávající přemostění, které bylo vybudováno po druhé světové válce, je jen dočasného charakteru. Před časem jsme provedli opravu povrchu, ale ta místní neuspokojila. Před dvěma lety jsme proto zahájili řízení o stavbě nového mostu, který však má vést přes soukromé pozemky,“ říká Štovíček.

Jedním ze zásadních nespokojených vlastníků je ale cizinec. „Jednání s ním jsou problematická. Navrhovali jsme nějaká řešení, ale nedohodli jsme se. V tuto chvíli tedy čekáme na schválený územní plán obce. Uvažujeme, že pak bychom stavbu vyhlásili jako veřejně prospěšnou, což by nám umožnilo vyvlastnění pozemků,“ varuje Štovíček.