Celý dům je koncipován jako tropická zahrada s konstantními 26° C a osmdesátiprocentní vlhkostí, přičemž letová zóna tu přesahuje 100 metrů čtverečních.

Motýlí dům je přístupný veřejnosti už od dnešního dne a jako jediný motýlí dům v České republice bude mít otevřeno celoročně. Plánuje se tu i pořádání svatebních obřadů za ševelení motýlích křídel.

„Lidé tu budou moci na vlastní oči sledovat vývoj exotických motýlů od vajíčka přes housenku až po dospělého jedince. Postupem času si chceme odchovávat rovněž některé vlastní druhy, ale než se vše zaběhne, musíme objednávat 200 kukel týdně ze stratfordské motýlí farmy ve Velké Británii," uvedl Michael Kučera, provozovatel unikátní motýlí farmy na karlovarské Dianě.

„Kukly se poté začnou líhnout od druhého dne až do tří týdnů od doby, kdy dorazí z Británie," dodal Kučera.

Celá realizace projektu byla poměrně složitá. V Motýlím domě se nacházejí rostliny bez jakéhokoliv chemického ošetření a také dřevěné doplňky musely být natřeny pouze přírodními materiály, jako je například lněný olej. Obnova podloubí pak probíhala podle starých fotografií, aby byl zachován estetický ráz a dobové zasklení.

„Tato část restaurace byla v minulosti jen velmi málo využívaným prostorem a měli jsme spoustu různých nápadů, jak ho využít. Přemýšleli jsme například o solné jeskyni nebo brouzdališti a trvalo dva roky, než jsme se takto rozhodli. Na motýlím domě se nám pak nejvíce líbilo, že se v tomto případě nejedná o projekt zaměřený výhradně na lázeňské hosty, nýbrž by se mohl líbit také všem lidem z regionu a českým výletníkům obecně," poznamenal Michael Kučera.

Motýlí dům na Dianě se tak stane dalším místem, kam se dá vyrazit za jakéhokoliv počasí. Návštěvníci se tu z informačních tabulí dozvědí vše o životě přítomných druhů a vývojových procesech motýlů.

V domě je kromě letové zóny k vidění také místo pro krmení housenek a líheň. Návštěvníci se tedy stanou svědky prvního životního letu motýla!

Nová atrakce na Dianě je otevřena od května do září v časech: 10:00 19:00, od listopadu do března v časech: 10:00 17:00 a v dubnu a v říjnu od 10:00 do 18:00.