Chtěli jste se dozvědět, kolik a kdo provolal u jednoho z mobilních operátorů? Zjistit důležitá a citlivá data spoluobčanů? Kde kdo bydlí, rodné jméno a další údaje? To ještě včera po poledni nebyl problém. Smlouvy s choulostivými údaji se válely u cyklistické stezky pod Ostrovským mostem. Všiml si jich šokovaný Petr K., který neprodleně vyrozuměl Deník.

„Není obvyklé, abych si mohl přečíst smlouvy firem a lidí, a zjistit si o nich vlastně vše. A vůbec mně připadá šokující, jak ledabyle se s těmito údaji nakládá. To snad není možné,“ žasl cyklista.

Po našem upozornění vyjeli na místo policisté. „Po oznámení redakce jsme vyrazili na místo. Nalezli jsme smlouvy s telefonními firemními podklady,“ řekl Pavel Valenta, mluvčí Policie ČR. „Policisté budou prošetřovat, jakým způsobem se do těchto míst materiály dostaly,“ dodal mluvčí.

Podle zástupců jedné z firem, jejíž citlivé údaje se u cesty našly, měly být materiály už dávno v Praze. „Netušíme, kde se tam dokumenty vzaly,“ uvedla Šárka Rudíková, zástupkyně firmy. „Budeme si dávat pozor, aby se podobné věci neopakovaly,“ doplnila.

Situace šokovala i další lidi. „Všude se mluví o ochraně osobních údajů, a pak se válí citlivé materiály u cesty. To je fakt hrůza. Nevím, kdo za to může, ale je to otřesné,“ posteskl si Jan Růžička z Karlových Varů.

Nález vyděsil i dalšího kolemjdoucího. „Nechápal jsem, jak se může něco takového stát. Viděl jsem i kolemjdoucí, kteří do těch papírů nahlíželi. Člověk raději nemyslí na to, co by se mohlo stát, kdyby do dokumentů nahlédl někdo, kdo by dokázal takové údaje mistrně využít. Dnešní doba je na podvody a nejrůznější podobné věci jako dělaná, a proto mám vážně obavy, když podobné lajdáctví v ochraně materiálů vidím,“ řekl chodec.