Město Sokolov je sem umístilo i díky dotaci 50 tisíc korun, kterou na jejich pořízení získalo od Karlovarského kraje. Dotace je poskytována z rozpočtu kraje v rámci programu na snížení výskytu prasete divokého v obydlených a obyvateli jinak využívaných oblastech Karlovarského kraje. Nyní se čeká, jaký budou mít účinek.

Ultrazvukové odpuzovače generují specifické ultrazvukové signály s vysokým ultrazvukovým kmitočtem, který je pro divokou zvěř nepříjemný. Zvěř proto po krátkém čase prostor, ve kterém přístroj působí, opouští. Odpuzovač divokou zvěř nezabíjí ani nezraňuje, jen vymezuje prostor, ve kterém by se neměla pohybovat. Pejskaři strach mít nemusejí. Psi sice zvuky slyší, ale tyto konkrétní prý velmi málo.

„Není skoro dne, aby se na Městskou policii v Sokolově nebo na vedení města neobraceli lidé se žádostí o zásah proti většímu či menšímu počtu divokých prasat, která se v noci producírují po městě. Strážníci sice na každé takové oznámení reagují, avšak jejich možnosti jsou značně omezené,“ říká mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Pokud se prasata na oznamovateli uváděných místech v době příjezdu hlídky ještě pohybují, mohou se je strážníci snažit zahnat výstražnými zvukovými signály nebo pokřikem. Jenomže podle mluvčího se prasata stávají čím dále otrlejšími a skoro nic na ně už neplatí.

„Divočáci se procházejí už i na sídlišti, jako by se nechumelilo. V noci se člověk bojí vylézt ven,“ říká Hana Vojtová. Myslivci radí při setkání s černou zvěří zachovat klid, nepřibližovat se a nechat prasatům prostor k úniku. Majitelé psů by měli v místech, kde se divočáci vyskytují, držet psa na vodítku. Pozvánkou pro divoká prasata může být založení skládky bioodpadu u zahrádek nebo odpadky u popelnic.

Bývalá starostka Krásna Lenka Sidorjaková
Bývalou starostku Krásna potrestal soud podmínkou