Cyklisté jsou v regionu vítáni

Pokud se rozhodnete, že hodláte prožít dovolenou aktivně v sedle jízdního kola, pak se s volbou Karlovarska nemůžete splést. Terény si tady vybere každý, od lehkých až po ty náročné. A v podstatě z každého kempu je to kousek na některou z atraktivních cyklostezek. Skutečnou perlou mezi cyklistickými trasami je páteřní cyklostezka Ohře. Až na dva malé úseky kompletně spojuje Karlovy Vary, Loket, Sokolov a Cheb. Cestu podél Ohře, která z Chebu pokračuje dále do německého Waldsassenu, dlouhou kolem 60 kilometrů, si lze rozložit třeba do dvou až tří dnů. To podle toho, jaké tempo zvolíte. Kempy či levné ubytování v penzionech najdete i po trase.

Druhou alternativou jsou trasy v Krušných horách, kde se jich zejména na hřebenech nabízí hned několik v různé délce. Například z Božího Daru můžete dojet až na Kraslicko. A opět si lze trasu rozložit třeba na více dnů. Ale i vyjížďky z jednoho místa stojí za to. V provozu je také sedačková lanovka na nejvyšším krušnohorském vrcholu Klínovci.

Ohře je k vodákům přívětivá

Máte rádi vodu, respektive její sjíždění? A nejste zase až tak zkušení vodáci? Pak není lepší volba, než se vydat na Ohři. Řeka je proslulá svým poměrně stabilním průtokem i v období sucha a nejsou na ní téměř záludná místa. Jedinou hrozbou je jez v Radošově, ovšem kdo má rozum, ten se o jeho sjíždění nepokouší.

Na Ohři lze strávit téměř celý týden. Obrovskou výhodou při putování od Chebu po Stráž nad Ohří je rozsáhlá síť velmi slušných kempů, kde lze přenocovat a občerstvit se. A o loď se nemusíte starat, na Ohři je hned několik půjčoven vodáckého vybavení, které poskytují za rozumnou cenu kompletní servis. Na jednom místě si loď vypůjčíte, na jiném ji vrátíte. Prostě pohoda, pokud je vodákům nakloněno i počasí.

Turistika s mnoha atraktivními cíli

Pokud preferujete pěší turistiku, ani v tomto případě se nespletete, když prožijete dovolenou na Karlovarsku. Pro ty, kteří rádi chodí po horách a nevyhledávají zrovna vysokohorské výstupy, nabízejí Krušné hory desítky delších i kratších tras. Z Božího Daru lze například během jednoho dne absolvovat krásnou túru hned na dva nejvyšší krušnohorské vrcholy, na Klínovec a na Meluzínu. Zvláště tak trochu opomíjená a svým způsobem magická Meluzína, připomínající stolovou horu, určitě stojí za výstup.

Další atraktivní trasy lze najít v oblasti Slavkovského lesa či kolem hory Vladař na Žluticku. I zde jsou k dispozici kempy. Unikátní je pak proslulá poutní stezka vedoucí nedotčenou přírodou z kláštera premonstrátů v Teplé do pozapomenutých Skoků.