Na Karlovarsku zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb jen těsně Miloš Zeman, když získal téměř 51 procenta platných hlasů. Jeho sok Karel Schwarzenberg obdržel zhruba 49 procenta hlasů. Přestože v okrese Zeman celkově vyhrál, Schwarzenbergovou baštou se stalo krajské město Karlovy Vary. Tady kníže získal skoro 54,4 procenta hlasů. Tedy téměř o deset procent více než Zeman. V ostatních obvodech, tedy Nejdku, Ostrově, Žluticích a v Toužimi ovšem vždy obsadil první místo Zeman. Jestliže Karlovy Vary volily Schwarzenberga, Zeman zase výrazně bodoval v přebíracím obvodu Žlutice. Dostal tam přes 71 procent hlasů, o přibližně 42,6 více než Schwarzenberg. Poměrně drtivá byla Zemanova převaha rovněž v Toužimi. V tomto obvodu získat více než 67 procent hlasů, o polovinu více než Schwarzenberg. V ostrovském a nejdeckém obvodě byl souboj vyrovnaný, vždy ale těsně vyhrál Zeman.

„Jsem hodně, ale opravdu hodně zklamaný. Dál to snad ani nemá smysl komentovat," hodnotil výsledek volby prezidenta karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). Podle něho propásl národ jedinečnou šanci, jak si zvolit v osobě Karla Schwarzenberga výborného prezidenta a důstojného reprezentanta státu. „Myslím si, že Zeman nebude prezidentem, který by tento národ sjednocoval. Spíše ho rozdělí. Mám pocit, že jsme se vrátili do roku 2000, kdy Zeman opouštěl politiku. Nevěřím, že se dokáže změnit a že se jako prezident bude chovat jinak," konstatoval Kulhánek.

Opačný názor má náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD). Vítá vítězství kandidáta levice, který bude stát v čele státu. „Zvolení Miloše Zemana je signálem současné vládě, že ji značná část nechce. Karel Schwarzenberg byl představitelem této pravicové vlády," podotkl Čermák. Dodal, že Zemanovo vítězství je o to cennější, že proti němu byl v posledních dvou týdnech vyvíjen velmi silný tlak.

Druhé kolo prezidentských voleb lákalo lidi na Karlovarsku téměř stejně jako první, účast se blíží 49 procentům. V prvním kole to bylo necelých 51 procent. Zájem lidí byl dán především tím, že po sečtení výsledků bylo jasné, kdo se stane na příštích pět let novou hlavou státu.

Největší nápor zažily volební místnosti v pátek, ale ani v sobotu se v nich členové volebních komisí nenudili. Kromě oprávněných voličů v jednotlivých obvodech využívali možnosti volit rovněž lidé s voličskými průkazy, kteří mají bydliště jinde, než v městech a obcích, kde právě volí. Nejvíce lidí s voličskými průkazy přišlo v pátek a v sobotu v krušnohorských zimních centrech, především pak na Božím Daru. Jen tam jich bylo přes dvě stovky. Velký zájem o to, dát hlas svému favoritovi, měli i obyvatelé domova penzionu pro seniory v Karlových Varech. Volební účast se tady pohybovala přes 80 procent. K urně přišla dokonce i nejstarší z nájemníků a patrně možná i nejstarší volička v Česku, paní Anna Štorkánová. Letos v březnu oslaví své 101 narozeniny a podpořila Karla Schwarzenberga.

O volby byl zájem rovněž v krajském městě Karlových Varech. V prvním kole přišlo kolem 57 procent voličů, ve druhém o dvě procenta méně. Například ve volebním okrsku číslo 10, v takzvaném lázeňském, se zúčastnilo 55 procent oprávněných voličů. Téměř tři desítky lázeňských hostů pak využily možnosti volit mimo své trvalé bydliště na voličský průkaz. „K žádným potížím nedošlo. Jen jsme věnovali po upozornění policie větší pozornost voličským průkazům. Prý se objevilo podezření, že by mohly být padělané. To se ale, alespoň u nás, nepotvrdilo," uvedl zapisovatel komise Jan Kopál.

Nejvyšší volební účastí se může pochlubit na Karlovarsku krušnohorský Boží Dar, kde vyhrál stejně jako v prvním kole Karel Schwarzenberg. K urně tady přišlo téměř 85 procent oprávněných voličů. Tedy nejvíce v Karlovarském kraji. Velmi dobrá účast byla i v Horní Blatné, přes 70 procent. I daly slavil vítězství Schwarzenberg. Nejnižší účast byla ve Vrbici, něco málo přes 40 procent. Téměř 89 procent hlasů tady ale dostal Miloš Zeman. Necelých 41 procent lidí přišlo volit ve Štědré, kde také vyhrál Zeman s více než 72 procenty hlasů.

Jak se volilo v jednotlivých městech a obcích na Karlovarsku a další zajímavosti přineseme také v pondělním vydání Deníku.