Téměř dvacet milionů poskytne v letošním roce karlovarský magistrát společnosti HC Energie na mládežnický hokej.

Peníze šly klubu postupně. Schválený rozpočet města obsahuje příspěvek ve výši 11 milionů 300 tisíc korun, což je neinvestiční účelová dotace. V lednu zastupitelstvo HC Energii schválilo uzavření smlouvy s touto společností na dotaci ve výši čtyř milionů šesti set tisíc a v květnu se dotace navýšila o dalších tři miliony osm set tisíc. V září zastupitelé schválili dodatek smlouvy s HC Energií, kterým se celková dotace upravila na 16 milionů 300 tisíc korun.

„Jednalo se o zbývající prostředky z původně schválené dotace v rozpočtu města a dále o navýšení z výtěžku z loterijních a sázkových her o tři miliony pět set tisíc," stojí v důvodové zprávě pro zastupitele.

Tím se celková dotace pro mládežnický hokej vyšplhala na celkových 19 milionů 800 tisíc.

HC Energie se v smlouvě s magistrátem zavazuje, že poskytnutou dotaci užije pro úhrady provozu a služeb mládežnického hokeje v Karlových Varech.
Někteří zastupitelé se na svém posledním jednání 30. října ovšem nad miliony pro hokejový klub pozastavili.

Například podle zastupitele Jiřího Kotka (ALTERNATIVA) se tím město vystavuje prohřešku neoprávněné podpory. To ale primátor i náměstci odmítli, protože dotace se podle nich týká mládežnického sportu, který je z neoprávněné podpory vyňat.

Podle Jaroslava Fujdiara (O co jim jde) město skrytě financuje hokejový tým a mládežnický hokej je pouze zástěrka, jak to odůvodnit. „Zeptejte se rodičů malých hokejistů, kolik jim klub na sport přispívá. Ničím, veškerou výbavu si kupují sami," zdůraznila zastupitelka Věra Bartůňková (nezávislá za KSČM).

Vlastimil Lepík (KOA) oponoval tím, že pro čtyři sta hokejových mládežníků není částka téměř dvaceti milionů příliš vysoká. „Pro jednoho je to padesát tisíc. Klub jim hradí dopravu na zápasy i ubytování," zdůraznil.

Primátor Kulhánek zase oponoval všem, kterým se celková dotace do hekej zdála vysoká tím, že město poprvé přerozdělovalo i částky z hazardu, které dříve dostával HC Energie přímo. „Tím se dotace opticky navýšila. Ročně klub z hazardu čerpal 11,5 milionu," vysvětlil.

Z částky 18 milionů 560 tisíc, kterou město změnou legislativy získalo z hazardu, rozdělí dotaci ve výši 1,72 milionu odbor sociálních věcí. Peníze použije na zvýšení výdajů do sociální a zdravotní oblasti.

Odbor kultury, školství a tělovýchovy rozdělí tři miliony a 620 tisíc. Karlovarské městské divadlo obdrží 200 tisíc korun, Městská galerie 120 tisíc. Do kultury navíc půjde další milion 400 tisíc.