Na dlouhou dobu, téměř na tři čtvrtě roku, byly zcela pozastaveny práce na opravě dvou mostů u obce Kfely, které se nacházejí na strategické komunikaci spojující Karlovy Vary s Plzní. Tento týden tam byly práce opět obnoveny.

Řidiči, kteří tudy projíždějí, dobře vědí, že úsek kolem mostů se musí absolvovat po provizorní objížďce, jenž je navíc řízená semafory. Viníkem tak dlouhé pauzy je společnost Raeder & Falge, která původní zakázku vyhrála, jenomže na začátku loňských prázdnin skončila v insolvenci, stanoviště s částečně zdemolovanými mosty opustila a přestala zcela komunikovat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se tak dostalo do složité situace, protože například řešilo, zda rozestavěný most zbourat a nebo ho zakonzervovat. Nakonec zvítězila konzervace, která ovšem ŘSD přišla na 3,3 milionu korun.

Předvolební mítink ANO v Ostrově.
Krajské vedení ANO vyzvalo buňku v Ostrově k rozpuštění. Porušila prý stanovy

„Novým zhotovitelem obou staveb je společnost Lizdroj s. r. o. Zprovoznění obou mostů plánujeme do letošních Vánoc. Společnost Lizdroj vyhrála zakázku s částkou 47,7 milionu korun bez DPH,“ informovala mluvčí ŘSD Dana Zikešová. Původní zhotovitel, který skončil v insolvenci, požadoval 53,66 milionu korun bez DPH. Současná zakázka tak sice ŘSD vyjde levněji, kvůli vícenákladům, které se v souvislosti s Raeder & Falge objevily, ale budou stát práce ve skutečnosti více, než se ještě vloni touto dobou počítalo.

„První most ve směru od Karlových Varů na Plzeň projde kompletní rekonstrukcí. V současné době je kompletně odstrojen až na úroveň stávající spádové desky, proto je nutné zakonzervovanou opravu z roku 2022, kdy původní zhotovitel opustil staveniště, dokončit. Oprava mostu vyjde na 14,9 milionu korun bez DPH,“ pokračovala mluvčí Zikešová. Jak upřesnila, v rámci této části se postaví nová spražená spádová deska, provedou se nové izolace, odvodnění mostu a římsy. U nosné konstrukce budou veškeré monolitické dobetonávky vybourány a následně znovu obnoveny.

Legendární skupina Morcheeba.
Na karlovarském filmovém festivalu zahraje i legendární skupina Morcheeba

„Stavebně - technický stav druhého mostu ve směru na Plzeň není vhodný k sanaci, která by zaručovala jeho dlouhou funkčnost. Proto dojde k jeho zbourání a výstavbě nového mostního objektu. Cena stavebních prací v tomto případě činí 32,8 milionu korun bez DPH,“ uzavřela mluvčí ŘSD.