Práce měly začít už na začátku dubna. Tak to alespoň znělo v prohlášení Firesty Brno, která vyhrála výběrové řízení. Týdny se však nic nedělo.

„Po celou dobu jsem se snažila někoho z firmy zastihnout, ale marně. Až po sedmi týdnech se mi ozvali s tím, že z kapacitních důvodů nejsou schopni stavbu vykonat, a odstoupili od smlouvy. Na podobnou věc však smlouva myslela a jistina půl milionu, kterou nám firma na začátku dala, propadla městu," popsala průběh starostka Nové Role Jitka Pokorná. Tím začaly velké starosti, neboť se město snaží dostat dotaci od ROPu. Ta je však podmíněna tím, že vše bude hotové k poslednímu září. „Budeme žádat o prodloužení. Z ROPu mám informace, že by nám mohli dát možná měsíc navíc, ale uvidíme, musíme se nejprve spojit s ministerstvem financí a místního rozvoje a žádat o výjimku. Snad zvítězí zdravý rozum a dostaneme ji, neboť to, že se začíná stavět až nyní, není naší chybou," dodala starostka.

Za tři měsíce tedy stavaři musí stihnout opravu páteřní komunikace o délce téměř 2,5 kilometru. Celá akce bude stát 52 milionů korun s tím, že se Nová Role snaží dosáhnout na až 25 milionů korun, které by na stavbu mohla přinést dotace od ROPu. Dalších 15 milionů dá Nová Role ze své kapsy a na zbylou částku si bere úvěr.

Krutý časový termín si však vybere některé oběti, a to především v řadách místních obyvatel.

„Aby se vše mohlo stihnout, museli jsme přistoupit na některé ústupky. Na pracích budou pracovat dvě stavební firmy s tím, že každá začne současně pracovat na obou koncích a setkají se uprostřed. To dříve nebylo v plánu. Nyní tak budeme muset řešit, jak zajistit možnost průjezdu pro místní obyvatele," zoufá si starostka.

Ta i chápe, že někteří nebudou tímto krokem nadšeni, neboť se u této silnice staví několik rodinných domů. „Během stavby bude na místě vždy jeden člověk z města, který bude dopravu koordinovat," slibuje Pokorná.

Práce na silnici jsou nezbytné právě z důvodu velké výstavby v Mezirolí, neboť současný stav silnice je nevhodný. Firmy začaly s přípravnými pracemi už před čtrnácti dny, tedy před podepsáním smlouvy, za to jim děkuji, neboť tím nedošlo k dalšímu zbrzdění. Oficiálně pak předáme staveniště tento pátek," dodala Pokorná.

Pokud jedete z Karlových Varů ve směru na Nejdek, začíná páteřní komunikace napravo od mateřské školy v Mezirolí.