A to i přes fakt, že půl města je na prodej. Lidé i obchodníci se zbavují bytů, domů, obchodů i hotelů. Leckdy zdlouhavě a se ztrátou. Především v lázeňské zóně města už není ulice, kde by transparent s nabídkou prodeje na objektech nevisel. K tomu lze přičíst luxusní apartmány zející prázdnotou. To vše signalizuje převis nabídky, a tím i nechuť lidí si honosné byty v Karlových Vatrech pořizovat.

Nad nově vybudovanými lázeňskými hotely, krátce před otevřením je Olympic a Albion na Zámeckém vrchu nebo bývalý Rozkvět na Nové louce, tak někteří makléři jen kroutí hlavou. „Nerozumím tomu," přiznal například Ivan Žikeš. Podle něj jde o setrvačnost, protože příprava náročné stavby zabere tři až čtyři roky. „Ekonomicky to ale nedává smysl. To je přepálená kapacita. Půl Karlových Varů je na prodej a ty domy nebudou mít náplň," uvedl.

Jiní makléři zase hovoří o posledních penězích ze zahraničí, které je třeba v Karlových Varech udat. „Dobře už bylo. Určitým řešením je investici odložit, až se Karlovy Vary znovu zvednou. Když nebude překážet magistrát, bude zase dobře. V opačném případě bude hůř," nešetřil kritikou ani vůči vedení města Ivan Žikeš.

Karlovarská lázeňská sanatoria a hotely navštívilo ve druhém čtvrtletí letošního roku o 14 procent více tuzemských hostů než ve stejném období v loňském roce. Klientů z Německa bylo o 16 procent více a čínských turistů přijelo o 24 procent více.

U čínské klientely je zatím problém, že míří do hotelů, ne do lázeňských zařízení. V Karlových Varech se naposledy otevřel obnovený Národní dům. A to ve velkém stylu, protože se zapojil do mezinárodního filmového festivalu. Festivalovým hostům poskytl ubytovací kapacity, ale také jej organizátoři využili pro filmové projekce a četné společenské akce a párty. V době filmové přehlídky byl tak plný od střechy až po sklep. „Reference jsme měli výborné," uvedl spokojeně ředitel Národního domu Werner Hauptman. Hotel si ale poradil i s běžným provozem v letních měsících a podle ředitele Hauptmana červenec a srpen dopadly v obsazenosti velmi dobře. „Byznys plán plníme. Máme typicky turistickou klientelu, ale také zahraniční, včetně arabské," vysvětlil. Národní dům ještě v červenci nabízel hostům ubytovací a stravovací služby. Od 1. srpna je doplnil o kompletní lázeňské balneo. A přivítal i ruské návštěvníky, kteří lázeňských služeb velmi rádi využívají. Nově rekonstruovaný hotel je nádherný, ale čerstvá stavba vyžaduje větší péči. „Všechno dolaďujeme za provozu a musím vesměs pochválit personál, který drží nastavenou úroveň služeb," doplnil ředitel. Úbytek hostů v Karlových Varech nevidí katastroficky ani primátor Petr Kulhánek (KOA). „Některé prognózy o celkovém propadu hostů byly mnohem horší. A některá sanatoria či hotely na to reagovaly přijetím úsporných opatření. Nikdo však nezavřel," uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA). Ten za pozitivní považuje i to, že propad ruských hostů zachraňuje česká, německá a především čínská klientela.