Poskytnutí takzvané návratné finanční výpomoci na předfinancování výměny původního nevyhovujícího kotle za moderní zdroj tepla je součástí poslední vlny oblíbených kotlíkových dotací. „Jedná se o bezúročnou půjčku pro lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků. Podmínkou pro její získání je být úspěšným žadatelemo kotlíkovou dotaci u Karlovarského kraje,“ říká starosta města Jan Bureš.

Ilustrační foto
Znalci hrozí odebrání razítka

Úspěšní žadatelé, příjemci dotace, mohou získat půjčku ve výši až 100 procent nákladů. Na plynový kondenzační kotel je to maximálně 150 tisíc korun a na tepelné čerpadlo a kotle na biomasu maximálně 200 tisíc korun.

„O půjčku u nás žádalo 12 zájemců, ale půjčku jsme zatím dali pouze třem, a to ve výši 150, 140 a 200 tisíc korun,“ pokračuje starosta s tím, že poskytnutí půjčky schvaluje zastupitelstvo města. Ostrov měl na bezúročné půjčky dva miliony korun. Na další žadatele tak zbývá ještě milion a půl. „Již dnes víme, že o poskytnutí půjčky mohou požádat další čtyři zájemci, kteří mají již schválenou kotlíkovou dotaci u Karlovarského kraje,“ dodává Jan Bureš.