Letos se Mattoni půlmaraton Karlovy Vary koná 21. května a opět lze očekávat tisíce účastníků na startu a desetitisíce diváků.

Podle pořadatelů seriálu závodů RunCzech běžecké ligy, společnosti Prague International Marathon, se běžeckého závodu v Karlových Varech zúčastnilo v roce 2014 kolem 12 811 návštěvníků. „Dohromady všichni návštěvníci utratili ve městě včetně registračních poplatků za závod zhruba 25 milionů korun. A to za ubytování, stravování, nákupy či místní dopravu. Přímo do městské pokladny plynuly místní ubytovací a rekreační poplatky ve výši přibližně 240 000 korun. A čísla za loňský rok budou podobná, možná i vyšší," uvedl Pavel Kaidl, manažer pro marketing a komunikaci pořádající společnosti.

Výdaje návštěvníků půlmaratonu pořádaného v Karlových Varech způsobily v roce 2014 nárůst produkce místních firem. Pro uspokojení zvýšené poptávky návštěvníků musely místní podniky vyprodukovat zboží a služby v hodnotě přes třináct milionů korun. „Hotely a restaurace pak musely kvůli poptávce ze strany návštěvníků půlmaratonu zaměstnat řadu nových pracovníků. To v přepočtu na plné celoroční úvazky znamenalo vznik 12,5 pracovního místa," podotkl Kaidl.

Přínos půlmaratonu pro město je podle primátora Petra Kulhánka jednoznačný.

„Sice jsou s ním spojená krátkodobá omezení například v dopravě nebo v přístupu do některých míst, ale snažíme se všechny komplikace minimalizovat. Tým pořadatelů je už sehraný a myslím, že se mu to daří. Vloni jsme kvůli půlmaratonu nemuseli řešit ani jednu stížnost," poznamenal Kulhánek. Že je Mattoni půlmaraton Karlovy Vary vynikající propagací nejen města, ale také Karlovarského kraje, to si myslí i hejtman Martin Havel.

I proto kraj letos pořádání akce podporuje částkou 400 000 korun a uvažuje o jejím navýšení.

Karlovy Vary na půlmaraton, mimo jiné, přispívají půlmilionem korun.