Pravděpodobný záchyt cerkariové dermatitidy. Tato věta se nyní v areálu Rolavy skloňuje nejvíce. Jestli je hrozba reálná, se potvrdí ve čtvrtek, kdy budou zveřejněny výsledky testů z pondělí.

„Víme pravděpodobně o dalším případu nákazy cerkariovou dermatitidou z víkendu. Problém je, že lidé nám to oznámí a po informaci, aby se poradili s lékařem a dali nám zpětnou vazbu, se už neozvou," řekla ředitelka krajské hygienické stanice Jitka Landová. Ta také uvedla, že více se bude vědět ve čtvrtek, kdy budou k dispozici další výsledky testů.

„Víme o tom. Proto jsme z opatrnosti po areálu rozmístili cedule a informace jsme zveřejnili i na sociální síti," uvedl jednatel společnosti KV City Centrum Petr Masák.

Větší výskyt takto nemocných pacientů v Karlovarské krajské nemocnici na kožním oddělení zatím nezaznamenali. „Každý rok k nám přijde několik pacientů, ale z Rolavy jsme tu zatím nikoho neměli. Případná léčba není složitá a ani časově náročná," komentoval situaci primář kožního oddělení Tomáš Pospíšil.

„Cerkariová dermatitida je parazitární onemocnění, které se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním," vysvětlila Landová.

Za nemoc mohou drobní parazitičtí živočichové především rodu Trichobilharzia, jejichž životní cyklus je vázán jednak na vodní plže a dále na vodní ptáky.

Z hlediska cerkariové dermatitidy je nejdůležitější fází životní stadium, kdy se uvolní plž do vody a snaží se najít vodního ptáka, na kterém by dokončil svůj vývoj.

„Pokud narazí cerkárie na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže. Při opakovaném setkání je pokus o průnik kůží člověka provázen silnou imunitní reakcí, což je vlastně cerkariová dermatitida," konstatovala na závěr Landová.