Končící rektor Holeček, jeho nástupce Lávička, který se ujme funkce ve středu 1. března, a hejtman se sešli v pátek 24. února k prvnímu společnému jednání.

„Podmínka působení Západočeské univerzity, ale i jiných univerzit v Karlovarském kraji je zajištění stabilního financování. To by se nemělo dotýkat rozpočtů univerzit. Prostředky na financování vysokoškolských studijních programů ve strukturálně postiženém Karlovarském kraji by měly jít ideálně z ministerstva školství,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. „Byl bych rád, abychom došli k řešení v řádu měsíců,“ dodal. Podle hejtmana je vysokoškolské vzdělávání nezbytné pro transformaci regionu, jehož pilířem musí být vedle lázeňství a cestovního ruchu také nový směr v oblasti průmyslu.

Jako prioritu představil hejtman Petr Kulhánek toto téma také zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi při jeho nedávné návštěvě Karlovarského kraje. Ten už o něm diskutoval s premiérem Petrem Fialou a mělo by být i předmětem jednání vlády.

Kvalita ovzduší se v lázeňském městě neměří už od roku 2015. Ilustrační foto.
Stanice na emise ve Varech stále scházejí. Město slibuje, že ještě letos budou

„Vytvořili jsme model konsorciálního financování, kdy by ministerstvo školství vytvořilo samostatnou položku v rozpočtu nad rámec objemu základního příspěvku pro vysoké školy, z níž by se čerpaly prostředky na programy, které budou mít potvrzenou podporu Karlovarského kraje a budou pro tento kraj akreditovány,“ řekl rektor Miroslav Holeček, který více než dva roky intenzivně spolupracuje s Karlovarským krajem a fakultami ZČU na rozvoji vysokoškolské výuky v tamním regionu.

„Zajištění financování je teď nejdůležitější krok, pro který chceme společně získat podporu ve vládě a na ministerstvu. Věřím, že i zvolený prezident Petr Pavel náš záměr podpoří. Zároveň chci v této oblasti spolupracovat i s emeritním rektorem Miroslavem Holečkem, což jednoznačně přispěje k zajištění kontinuity těchto aktivit,“ sdělil nastupující rektor Miroslav Lávička.