VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Načepovat pivo, to fakt není jenom tak

Karlovarský kraj - Dvě desítky hospodských se přihlásily do regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr výčepní. V restauraci Jednota v Karlových Varech proběhlo 11. února a v náročné konkurenci těch nejlepších hostinských si svým přístupem získala porotce především trojice Jan-Štěpán Vanya z restaurace Švejk U Věžičky z Kadaně, Roman Galeja z restaurace Na Slovance ze Sokolova a Václav Kučava z pivnice Drahomíra z Karlových Varů. Vítězem regionálního kola v Karlových Varech se stal Jan-Štěpán Vanya.

13.2.2014
SDÍLEJ:

Dvě desítky hospodských se přihlásily do regionálního kola soutěže Gambrinus Mistr výčepní. V restauraci Jednota v Karlových Varech proběhlo 11. února Foto: Foto Deník Vladimír Meluzín

Všichni tři získali prestižní regionální titul Gambrinus Mistr výčepní, třicetilitrový soudek nepasterizovaného Gambrinusu a vstupenku do slavnostního celostátního finále, ve kterém budou v pivovaru Gambrinus 12. března bojovat o absolutní titul českého Mistra výčepního.

Všichni účastníci museli před porotou prokázat teoretické znalosti výroby a standardů péče o pivo. Ověřovaly se tak například znalosti z výroby nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo, jímž se značka Gambrinus pyšní.

„V testu bylo asi třicet otázek, všechno se točilo kolem výroby piva a dalších souvislostí. Takže hospodský by to měl znát. Ale některé otázky byly trochu záludné a člověk musel přemýšlet, zda zaškrtnout za A nebo za B," uvedl soutěžící Roman Galeja ze Sokolova.

Pak přišel na řadu divácky atraktivní praktický test. Dvouminutová zkouška zahrnovala komplexní výčepní řemeslo, tedy od přípravy skla přes čepování piva více technikami až k samotnému správnému servírování. První přišla na řadu výčepní Maria Kubarev z Chomutova, což nebylo příliš vděčné a tréma trochu zapracovala. Bouřlivé ovace provázely následující trojici hospodských z Karlovarska. Konkurence byla opravdu velká a vlastně všichni účastníci prokázali, že to s pivem umějí.

„Pivo čepuji zatím pár let, o to více jsem spokojen s vítězstvím. Těším se, že svůj um pro čepování předvedu opět našim štamgastům v restauraci U Věžičky v Kadani a ve finálovém kole Mistra výčepního," říká karlovarský vítěz Jan-Štěpán Vanya.

„Gratuluji a děkuji všem, kteří se zúčastnili. Projevili tím zájem se stále zlepšovat a zároveň šířit slávu vlastní restaurace a našeho piva Gambrinus. Naprostá většina soutěžících nás přesvědčila, že je kvalita péče o pivo a čepování v jejich restauracích na vysoké úrovni. Osoba výčepního je zkrátka pro kvalitu piva v restauracích zásadní," připomněl sládek z pivovaru Gambrinus Jiří Fusek známý fakt, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá.

Čím zaujali porotu tři vítězové? "Především svojí snahou a pečlivostí. Dále tím, že nepodlehli tíze okamžiku a neprojevovali ani náznak trémy," ocenil výkony jeden z porotců Vojtěch Homolka, obchodní sládek.

Autor: Vladimír Meluzín

13.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

POI ve své nebezpečné ohnivé formě.

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu

OTÁZKA PRO: Jana Kopála, mluvčího magistrátu města

Na zahradě pěstovala marjánku. Ale bylo jí asi více než dost

Karlovarsko – Kolem šesti desítek vzrostlých rostlin konopí zajistili kriminalisté na pozemku sedmačtyřicetileté ženy, kterou teď stíhají za přečin nedovolené pěstování rostlin obsahující omamnou a psychotropní látku.

Obchodní akademie oslavila 80. narozeniny

Karlovy Vary - Obchodní akademie v Karlových Varech oslavila v těchto dnech významné jubileum 80. výročí založení.

Další napadení záchranářů

Plesná - K dalšímu napadení záchranářů došlo v Karlovarském kraji. Tentokrát se terčem útoku stala výjezdová skupina z Lubů.

Zdravotní sestry mohou studovat bez dojíždění

Karlovy Vary – Bez složitého dojíždění za studiem mimo region si mohou nově zvyšovat kvalifikaci zdravotní sestry.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení