Víceletá gymnázia v Karlovarském kraji čeká výrazný útlum. Tedy alespoň ta, která jsou na seznamu stabilizace školství, již připravil krajský radní Václav Sloup. Ten v úterý vyjmenoval osmiletá gymnázia, která mají přestat od příštího školního roku nabírat žáky do primy. Současní studenti ve školách dostudují.

„Jde o Chodov, Mariánské Lázně a Ostrov, kde by měla zůstat jen jedna prima namísto současných dvou," řekl Sloup. Jeho koncepce vychází mimo jiné z toho, že poslední čtyři roky ubylo na středních školách v Karlovarském kraji 2500 studentů, nabídka oborů je větší než poptávka a v regionu je podle něj zbytečně moc víceletých gymnázií. Pro některé jsou zprávy z kraje překvapivé. „Tohle nás staví úplně do jiné situace, teď půjde o to, vůbec udržet školu," uvedl ředitel gymnázia v Mariánských Lázních Miloslav Pelc s tím, že tato škola už před časem jeden ze svých oborů utlumila.

Gymnázium v Chodově čeká podle všeho postupem času úplný zánik. Stejně jako v Mariánských Lázních přestane nabírat nové žáky a stane se z něj detašované pracoviště Prvního českého gymnázia v Karlových Varech.

„O detašovaném pracovišti slyším poprvé, pan náměstek tady ani jednou nebyl," řekla ředitelka chodovského gymnázia Eva Zemňáková.

Chodovská škola dostala takzvaný polibek smrti už před lety, kdy se o jejím rušení na kraji rovněž hovořilo. Od té doby se začala potýkat s nedostatkem zájemců. „Ať uděláme cokoliv, není to nic platné, malá škola se ruší snadno. I kdyby návrh na rušení nakonec neprošel, u veřejnosti už nebudeme mít důvěru," posteskla si ředitelka.

O střední školu přijdou zřejmě i v Lokti. Studenti tamní průmyslovky by podle oborů přešli do Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově a do škol v Karlových Varech.

Vedení města se však školy jen tak nechce vzdát. „Nejdříve chceme napadnout samotnou koncepci, v případě neúspěchu bychom školu za určitých férových podmínek vzali pod sebe," řekl loketský radní a krajský zastupitel Petr Zahradníček.

„Už teď, když se rozhlédnete po náměstí, je pět budov prázdných. Co by udělalo zrušení školy, si ani nechci představit. Navíc podle návrhu pana Sloupa by měl kraj na zrušených školách ušetřit asi čtyři miliony. Což je skutečně zanedbatelná úspora, když si uvědomíte, že celkové výdaje na školství tvoří více než třicet milionů," uvedl Zahradníček.

„Dokážeme si představit řešení, kdy si město vezme školu zpátky pod svá křídla. Podmínkou by ale bylo poskytnutí příslušných budov krajem za symbolickou částku. Nyní, kdy městu patří jedna z budov školy, jsme měli s krajem uzavřenou dohodu. Pronajali jsme ji za jednu korunu právě proto, aby zde střední škola mohla být. Obávám se ale, že tyto souvislosti radní Sloup vůbec nezná. Navrhované řešení je zkrátka jen zbrklým počinem člověka, který regionálnímu školství bohužel vůbec nerozumí," zlobí se Zahradníček.

Rozdělení střední odborné školy musí očekávat i v Nejdku. Část studentů má podle Sloupa dostudovat na průmyslové škole v Ostrově, gastronomické obory se mají přesunout do Karlových Varů. „Jde o předčasné rozhodnutí a doufám, že ho zastupitelé ještě přehodnotí," okomentoval krajský plán ředitel nejdecké školy Josef Dvořáček.

„Ujišťuji, že studenti své obory dokončí a ani učitelé neskončí na dlažbě, ale přejdou do nových působišť," tvrdí Sloup.

O celé koncepci, která také předpokládá utlumení oborů, jako je autotronik, kuchař či číšník, se bude rozhodovat na prosincovém krajském zastupitelstvu.

(mák,stu)