Výše nájmu v bytech, které vlastní město Karlovy Vary, se od nového roku zvýšila o 15,1 procenta. I když změny schválila rada města až 31. ledna, nové ceny se promítly už do vyúčtování za první letošní měsíc. Jak vysvětlil mluvčí radnice Jan Kopál, radní se tak rozhodli poté, co Český statistický úřad oznámil výši inflace. Navýšení nájmu má tuto míru kopírovat.

"Statutární město Karlovy Vary nemá stanovený průměrný měsíční nájem, nájemné je stanoveno dle lokalit, kde se předmětný byt či pozemek nachází," upřesnil náměstek primátorky pro majetek Miroslav Vaněk (Karlovaráci). V těch nejlevnějších bytech, kde doposud nájemníci platili měsíčně 20 korun za jeden metr čtvereční, jejich obyvatelé nově platí 22,83 koruny. Jde o domy na Náměstí Václava Řezáče a v ulici Stará Kysibelská. U těch dražších, které se nacházejí v ulici Mozartova, se měsíční nájem zvýšil z dosavadních 67,44 koruny za metr čtvereční na 76,99.

Sesuv půdy a poničená železniční trať u Dalovic na Karlovarsku
Trať u Dalovic je opravená, ale Správa železnic dostala pokutu

"Výše inflace o 15,1 procenta byla vyhlášena Českým statistickým úřadem a naše nájemní smlouvy obsahují doložku, podle které se nájemné o míru inflace zvyšuje. Statutární město Karlovy Vary rozhoduje o výši nájemného a o zvýšení nájemného dle míry inflace jako řádný hospodář, protože využívá majetek účelně a hospodárně," vysvětlil důvody změn náměstek Vaněk.

I když vedení karlovarské radnice nesleduje, jak se vyvíjejí nájmy v jiných krajských městech, přesto si je například vědomo, že je zhruba průměrně o 10 korun za metr čtvereční vyšší než u bytů, které jsou v majetku města Plzně. Karlovy Vary v současné době vlastní 346 bytů, aktuálně není ovšem žádný z nich k dispozici.

Byty nejsou jedinou komoditou, kde město přistoupilo ke zvýšení nájmu. Nájemné se zvyšovalo také v městských ubytovnách. "Letos to bylo o 5 procent, protože k navýšení nájmu došlo už vloni. Nemůžeme jít na maximum, protože potřebujeme, aby lidé, kteří na ubytovnách žijí, nájemné platili," poznamenal Vaněk s tím, že u městských pozemků byly ale zachovány stávající ceny za nájem. Stejně jako se zvýšil nájem v městských bytech, se zvýšila například i částka za reklamní poutače, tedy také o 15,1 procenta.