Pochybnosti vznikly uzavřením jednoho z pavilonů, tak zvané Podkovy. Zdejší obyvatelé se tak začali obávat o svou budoucnost a osud tohoto nádherného areálu pro osoby se zdravotním postižením v Krušných horách, který je příspěvkovou organizací Krajského úřadu Karlovarského kraje. Že je jeden z pavilonů nyní prázdný, potvrdil ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Pavel Novák. „Máme méně klientů, proto došlo k určité reorganizaci," vysvětlil. Konkrétnější být ale nechtěl. Změny ale vysvětlil náměstek Čermák.

„Jde o drobné snížení počtu klientů, kteří jsou zde ubytováni, proto se mění kapacita. Je to minimální úprava, k níž jsme se rozhodli také kvůli ekonomickému provozu. Ten tak bude úspornější," uvedl krajský náměstek Čermák. Ke snížení počtu zdejších klientů dochází na Mariánské postupně. Ti lidé, kteří jsou soběstační a nemusejí zde žít, se postupně stěhují do bytů ve městech. Příkladem jsou například Karlovy Vary. „Pro bývalé klienty Domova v Mariánské jsme nabídli celkem sedm nájemních bytů," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Cílem Domova v Mariánské je vytvoření plnohodnotného domova pro lidi s mentálním postižením, sociálně znevýhodněné natolik, že nemohou využívat jiných než pobytových sociálních služeb.

Domov je určen především pro osoby s mentálním postižením, s případnými kombinacemi tělesných, zrakových, sluchových a jiných chronických onemocnění, ve věku od sedmi let do konce života. „Naše práce směřuje k začleňování klientů do běžného způsobu života a k ochraně jejich práv v rizikových situacích, se kterými se mohou v životě potkávat. Snahou je předcházet sociálnímu vyloučení klientů ze společnosti, a proto postupnými kroky usilujeme o snižování jejich závislosti na službách, které jim jsou poskytovány," uvádí oficiální stanovisko Domov Mariánská.