Bochovské náměstí čeká změna. V plánu je vykácení nevyhovujícího stromového porostu. „Myslíme si, že je potřeba mít uprostřed našeho města plochu, a ne něco, co vypadá jako park. Chtěli bychom náměstí vrátit tvář, jakou mělo ve třicátých letech,“ řekl o plánech zastupitelstva starosta Miroslav Egert. 

Město začalo již podnikat potřebné kroky. „Pro revitalizaci našeho náměstí jsme nežádali o žádné dotace. Jejich vyřizování by bylo zbytečně zdlouhavé. Nechali jsme si jen udělat znalecký posudek, podle kterého nám dřeviny rostoucí na náměstí vyšly jako nevyhovující. Na této lokalitě se vyskytují vysoké smrky a přestárlé vrby, které zde nemají co dělat. Rozhodli jsme se je proto pokácet, abychom předešli případným zraněním nebo úmrtím, která by souvisela s pádem stromu,“ dodal.

Pro svůj záměr našli radní u obyvatel pochopení. „Dalším potřebným krokem pro takovýto zásah bylo zjistit mínění lidí. V Bochově tak proběhly dvě ankety. Z nichž jedna proběhla na internetových stránkách města a druhá formou anketních lístků, které byly rozesílány do poštovních schránek. Po sečtení jejich výsledků nám jednoznačně vyšlo najevo, že obyvatelé města jsou většinově pro. Jsem rád, že se nemusíme obávat nevole ze strany místních obyvatel, “ pokračoval starosta.

Bochovské náměstí ale nezůstane úplně holé a bez zeleně. „Po vykácení stromů chceme na náměstí vysázet nový, mladý porost. Jako nejvhodnější náhrada byl vybrán habr, který se ukázal jako vhodný pro naše záměry a pro podmínky města. Půjde-li pak vše tak, jak má, předpokládáme, že realizace našich záměrů začne probíhat ještě do konce letošního března,“ dokončil Egert.

(hni)