Skály nad silnicí hrozí motoristům a cyklistům už delší dobu, ale teprve teď je čeká zásadní sanace. Ta bude podle prvních odhadů stát desítky milionů korun.

„Peníze na akci lze získat z Ministerstva životního prostředí," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Petr Navrátil s tím, že náklady na sanaci skalního masivu mohou dosáhnout až osmdesáti milionů korun.

Vedení kraje však počítá s tím, že při soutěži na dodavatele prací se mu částku podaří významně snížit.

„V tomto ohledu máme zkušenosti s podobnou akcí u Lokte, kde se práce podařilo udělat za příznivější cenu," poznamenal Navrátil.

Pokud půjde vše podle plánu, zajištění skal pomocí sítí a dalších prvků by měla vítězná firma provést v průběhu příštího roku.

„Je načase, vždy když jedu kolem, tak jsem ve střehu, jestli na silnici neletí kámen," popsal své pravidelné cestování do Kyselky Josef Kusý z Ostrova.

Jak dlouho bude sanace trvat, zatím ještě není jasné, nicméně po dobu prací musí motoristé počítat s určitými dopravními omezeními.

U Lokte po dobu zajištění masivu řídil provoz semafor a doprava byla svedena do jednoho pruhu.

Silnice na Kyselku se s problémy potýkala poměrně nedávno, v době letošních červnových povodní.

Přívalový liják tam uvolnil část svahu, který se pak sesunul na komunikaci. Úprava do původního stavu si vyžádala miliony korun. (mák)