V tajné volbě bylo pro 12 hlasů z jednadvacetičlenného ostrovského zastupitelstva. Proti bylo osm zastupitelů a jeden se zdržel. Starostovi Čekanovi zlomilo vaz také hospodaření města. Zastupitelé mu vyčetli, a to především ODS, že nákup bývalé myslivny, kterou Ostrov koupil za 10,5 milionu, protlačil silou, bez jakékoliv ekonomické rozvahy a kalkulace. ODS, jejíž zastupitel Jan Bureš návrh na Čekanovo odvolání podal, také starostu kritizovala za nákup kotle na biomasu do teplárny.

„Koupili jste jej o dvacet milionů dráž, než byla indikativní nabídka, a dodnes od vás nemáme žádné relevantní informace,“ zdůraznil Bureš. Společně se starostou Čekanem byl odvolán neuvolněný místostarosta Libor Bílek (nez.) a Pavlína Lišková (ČSSD). Zastupitelé nehlasovali o místostarostovi Josefovi Železném (ČSSD), kterého Jan Bureš navrhl ponechat ve funkci, aby město do zvolení nového vedení nebylo zcela paralyzováno. A ve funkci radního přes výhrady ponechali radního Milana Matějku (ČSSD). Jednání ostrovského zastupitelstva pak bylo přerušno a zastupitelé je přesunuli na 12. dubna.

Odvolaný starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD).
Zastupitelé Ostrova odvolali starostu Čekana

Už z jednání zastupitelstva včera jasně vyplnulo i to, že sociální demokracie v Ostrově není jednotná. Proti bývalému starostovi Čekanovi se vymezila zastupitelka Ilona Leupold, podle níž neakceptoval jiné názory než své, a také Petr Kalousek, a právě místostarosta Josef Železný.

Pavel Čekan jim jejich jednání nejen vyčetl, například Železného zkritizoval, že jeho touha po moci je mocná a výtkami nešetřil ani své další bývalé kolegy. „Až se otočím, uvidíte tu kudlu v zádech,“ prohlásil Čekan. „Život nekončí. Vším, čím jsme byl, jsem byl rád. Dobrovolně vám ale hlavu nedám, budete mi ji muset setnout,“ zabojoval před svým odvoláním Čekan. 

Ilustrační foto.
Příteli vrazila kudlu do zad, pobodaný ji ještě hájil