A nyní zasypává krajské i okresní stranické orgány stížnostmi a protestními nótami.

Starosta Benda totiž nesouhlasí ani s ustanovením nové místní organizace ČSSD v Nejdku-Bernově, jejímž předsedou se stal jeho bývalý stranický kolega Štěpán Cingroš, protestuje proti zrušení ČSSD v Nejdku a poukazuje na porušení stanov strany. Podal i odvolání proti neschválení kandidátky, kterou si registrovala právě nejdecká ČSSD.

„Proti tomuto rozhodnutí se tímto odvolávám, považuji ho za neoprávněné a požaduji na výkonných orgánech zjednání nápravy," uvedl ve stížnosti adresované krajskému výkonnému výboru ČSSD.

„To, jak se chovají, je katastrofa. Netušil jsem, že tato strana je vnitřně bezpáteřní, ignoruje pravidla a bude porušovat úplně všechno. Je to vše od počátku špatně. To chce ČSSD řídit stát, když neumí řídit jednu stranickou buňku?" uvedl rozčileně.

Stranické orgány ČSSD sice jeho stížnosti projednaly, ale to bylo vše. Krajští i okresní představitelé ČSSD svorně tvrdí, že jednali v souladu se stanovami a nic neporušili. Kandidátku tak v Nejdku zaregistrovala místní organizace Nejdek-Bernov a jejím lídrem se stal právě Štěpán Cingroš. Zatímco tu bývalou měl vést právě starosta Benda. Podle Cingroše je to ale velmi jednoduché. „O starostových protestech vím, ale zřejmě jej k tomu vedly osobní pocity. Všechna jeho odvolání byla řádně projednána. A navíc už ani on, ani nikdo z dalších stěžovatelů není členem ČSSD. Podle mne je to účelové, aby nám bylo znemožněno podat kandidátku. Jak je vidět, starosta pokračuje v devastaci města i ve volbách," uvedl Štěpán Cingroš.

Kandidátku tak v Nejdku ČSSD podala a podle Cingroše jsou na ní noví a mladí lidé. „Vlastně politikou nepolíbení, a nemají tak vazby na určitá uskupení," doplnil.

Celou situací se zabýval i okresní výbor ČSSD, jehož řízením je po odchodu starosty Bendy, který byl předsedou, pověřen Lukáš Siřínek. „Já mohu opakovat jen to, co už jsem řekl. Veškerá odvolání starosty Bendy byla projednána a vysvětlena. A to jak okresním, tak krajským výborem. A stanoviska zaslána starostovi Bendovi. To nebylo rozhodnutí jednoho muže, ale orgánů strany. My jsme jej navíc několikrát upozorňovali, že on soustavně porušuje stanovy, ale na naše výtky nereagoval. V Nejdku má nyní ČSSD kandidátku zaregistrovanou, s tou jdeme do komunálních voleb," dodal Lukáš Siřínek. Stejného názoru je i krajský předseda ČSSD a krajský náměstek Miloslav Čermák.

Nového předsedu okresního výkonného výboru zvolí okresní konference ČSSD až po komunálních volbách, tedy koncem října, nebo začátkem listopadu.