Ukázat své kuchařské umění a obstát u poroty i veřejnosti. To byl úkol patnácti finalistů Czech Food Cupu, který se konal v sobotu 1. května před hotelem Thermal v rámci Food Festivalu Karlovy Vary.

„Soutěž zahájila v únoru v Praze, pak se konala další kola a národní finále se koná právě zde,“ konstatovala Andrea Pfeffer Ferklová, ředitelka Grandhotelu Pupp a autorka nápadu na pořádání této soutěže. „Nápad vznikl přímo tady v Karlových Varech a líbil se, nyní soutěž realizuje Czechtourism,“ dodala ředitelka.

Kuchaři měli za úkol uvařit tradiční jídlo – rajskou. S tímto úkolem si podle poroty nejlépe poradila dvojice Petr Fiala a Filip Aichler z restaurace Bellevue Orea z hotelu v Bílém Hořci. Ti zabodovali také vlastní specialitou – vepřovou panenkou s hříbkovou omáčkou a pažitkovými noky. „Hodně se orientujeme na tradiční kuchyni, ale necháváme se inspirovat i recepty našich babiček a podobně,“ nastínil šéfkuchař Petr Fiala.

Podle něj je pro kuchaře důležité, aby měl svou práci rád a vařil srdcem. „Určitě by to neměl nikdo brát jako rutinu, ale vařením žít. O to se právě snažíme u nás. Máme velkou radost, že jsme v soutěži uspěli,“ dodal šéfkuchař a přiznal, že v soukromí nepohrdne například svíčkovou, knedlem zelem vepřem ani dalšími oblíbenými českými pochoutkami.