Nově musí od ledna uhradit rovnou tisícikorunu. Není už brán zřetel na to, zda osoba pobírá nějaký důchod, ale rozhodující je pouze věk poplatníka 65 let.

„Nová obecně závazná vyhláška města Sokolov o evidenci označených psů a jejich chovatelů byla vydaná v souvislosti s novelou zákona o místních poplatcích, podle níž muselo město postupovat,“ říká mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín. Změna se podle něj přímo dotkne asi 121 lidí.

Výroba hudebních nástrojů v kraslickém podniku
Amatovci bránili hudební nástroje před rozkradením

Osvobození od poplatku jsou držitelé průkazu ZTP a osoby, které jsou podle zákona o sociálních službách považovány za závislé na pomoci jiné fyzické osoby. Nárok na osvobození je podle mluvčího nutné doložit. Již zaevidovaní invalidní důchodci, kteří měli doposud slevu, musejí na úřad, kde předloží průkaz ZTP, ZTP/P. Jinak jim bude účtována vyšší sazba též.

„Je to buzerace. Tyto průkazy vydává sám úřad, tak proč je musí lidé chodit ukazovat,“ říká místní obyvatel Jiří Vejtonský.

„V Sokolově je přihlášeno zhruba 1742 psů a město v loňském roce vybralo na poplatcích za psy necelých 831 tisíc korun. Všem poplatníkům rozesílá pravidelně složenky, aby jim provedení platby zjednodušilo. Rozesílat složenky přitom není povinností úřadu,“ upozorňuje mluvčí.