Podpora kraje se týká například infekčního či plicního oddělení v Karlovarské krajské nemocnici, peníze však obdrží rovněž soukromá nemocnice Nemos Ostrov, a to například na psychiatrii. Stejně tak se týká podpora v závazku veřejné služby i nemocnice sokolovské, kterou má v pronájmu společnost Nemos Group. Sem půjdou peníze na oční oddělení.

„Karlovarská krajská nemocnice získá konkrétně kolem 21,7 milionu korun. Pro sokolovskou nemocnici to bude asi 4,2 milionu korun a ostrovská nemocnice dostane 6,3 milionu korun," konstatoval hejtman Martin Havel. Podle hejtmana budou dotace v závazku veřejné služby o něco nižší, než tomu bylo vloni.

Finanční podporu vybraným oddělením v nemocnicích, která byla pro zachování komplexní zdravotní péče nezbytná, vyplatil kraj poprvé v roce 2014. Tehdy to bylo kvůli problémům souvisejícím se škrty v úhradové vyhlášce a nemocnicím pomohl kraj částkou zhruba 54 milionů korun.

V loňském roce byla dotace pro ztrátová oddělení o dva miliony korun nižší. S postupným snižováním podpory bude kraj patrně pokračovat i nadále.