Zvýšený počet případů spojených s extrémně teplým počasím, jako je kolaps, eviduje v současnosti Karlovarská krajská nemocnice (KKN). "Ale nejedná se o nic dramatického," tvrdí mluvčí KKN Markéta Singerová. „Nejčastěji se tato situace týká starších a nemocných osob přes šedesát let, a to z toho důvodu, že většinou nedodržují pitný režim. Dále tento neblahý trend evidujeme u sportovců, kteří přecení své síly, zkolabují nebo mají nehodu či úraz. Někteří sportovci si pohyb nedokážou odepřít ani v těchto vysokých teplotách, chtějí trénink stůj co stůj zvládnout. U malých dětí zase špatně funguje termoregulace. Je nutné, aby na to rodiče brali zřetel,“ apeluje mluvčí Singerová.

Praktičtí lékaři se shodují, že většina nemocných jako jsou kardiaci a podobně vědí, jak se v tomto počasí mají chovat, a aby jim nebylo zle, tak to dodržují. Jako větší problém vidí v tomto horku provozy, kde je větší teplo, jako jsou například prádelny, sklárny a podobně.

Dříve město divokého západu udělalo navždy křížek nad neurčitou reputací Chebu. Tato skutečnost je vnímána i díky nové značce města, kterou vytvořilo Studio HMS design.
Cheb má novou identitu, vedení chce udělat křížek za tmavou minulostí města

V těchto horkých dnech by měli lidé především trávit čas doma nebo ve stínu a nevycházet. „Dále je důležité omezit aktivitu, fyzickou zátěž, opravdu hodně pít, ochlazovat se, a pochopitelně netrávit čas na přímém slunci,“ upozorňuje mluvčí nemocnice.

Napilno mají ve vysokých teplotách i hasiči. „Od začátku července evidujeme 30 požárů lesního porostu či suché trávy. V jednom případě bylo na zastavení šíření požáru nutné povolat vrtulník pro letecké hašení,“ sděluje mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal.

Komplex Bristolu v Karlových Varech.
Bristol požádal o ukončení poskytování zdravotních služeb

Podle jeho slov je v období slunečného, teplého a suchého počasí nutné, aby lidé dodržovali základní pravidla, která omezí riziko vzniku požáru. „Jedná se o zákaz kouření v lesních porostech a s tím spojené odhazování nedopalků cigaret, přísný zákaz rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně na lesních pozemcích a do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesního pozemku. Zakázáno je samozřejmě odhazování hořících nebo doutnajících předmětů na lesních pozemcích a ve volné přírodě,“ vysvětluje.

Lidé by také neměli porušovat zákaz táboření na lesních pozemcích a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa. „I odhozená skleněná lahev může fungovat jako lupa a způsobit tak požár. Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít požární techniku. Chování ohně v lese je navíc mnohdy nevyzpytatelné, požár se může šířit skrytě pod zemí. Všechny požáry lesních či travních porostů se navíc v aktuálně suchém období rychle šíří, při zpozorování jakéhokoliv příznaků hoření je nutné okamžitě zavolat na tísňovou linku hasičů,“ upozorňuje Kasal.