Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nemocnice: Hladem ku zdraví?

Karlovarsko - „K snídani jsme dostali kousek chleba a termix. A to jsme neměli nařízenou žádnou dietu"

18.12.2012 4
SDÍLEJ:

Stravování v nemocniciFoto: Deník

O nemocniční stravě mezi lidmi kolují různé vtipy a mýty. V poslední době však sílí kritika ne na kvalitu, ale na množství podávaného jídla.

Do redakce Karlovarského deníku přišel rozhořčený e-mail od jedné z maminek. Ta se svým dítětem musela strávit několik dní na dětském oddělení karlovarské nemocnice. „K snídani jsme dostali kousek chleba a termix. A to jsme neměli nařízenou žádnou dietu. Požádala jsem sestru, jestli by mi nemohla dát aspoň kousek másla. Chtěla mi vyhovět, ale bohužel žádné na oddělení nebylo. Když jsem chtěla koupit něco v kantýně, aby mi nehladovělo dítě, byla jsem upozorněna, že na oddělení nesmím nic nosit krom přiměřeného množství ovoce. I samotným sestřičkám to bylo hloupé, a tak některé raději zavíraly oči. Podle mého je jídlo v zájmu lepšího a rychlejšího uzdravení."

Světlo do jídelníčku a do stravy v karlovarské nemocnici vnáší tisková mluvčí Barbora Silná: „Jídelníček pro pacienty sestavuje nutriční terapeutka, cca 320 pacientů denně, cca 15 druhů diet denně. Co se týká návštěv pacientů, tak ty dostávají stejnou racionální stravu jako pacienti. Částka na jídlo/den u pacientů je dána jednotkovou cenou, která se zahrnuje do celkové úhrady pobytu pacienta na lůžku. Co se týká stravování personálu, je rovněž připravováno v nemocniční kuchyni podle jídelníčku nutričních terapeutů."

Soukromá nemocnice v Ostrově slovy tiskové mluvčí Andrey Zvolánkové popisuje stravu ve své nemocnici:

„Jídelníček pro klienty naší nemocnice sestavuje tým odborných pracovníků stravovacího provozu ve složení vedoucí, nutriční terapeut, šéfkuchař s kuchaři, v šíři příslušných diet, dle potřeb jednotlivých klientů. Co se týče jídelníčku a frekvence podávání stravy, je odborně sestavován kvalitní pětitýdenní jídelní lístek. Ten je denně vyvěšován na oddělení. Každé oddělení, má-li specifické požadavky ke stravě (například má pacient alergii a podobně), si žádá o přídavky. Denní jídelní lístek se skládá ze snídaně (převážně mléčné výrobky), oběda (polévky, tři až čtyři druhy, jídlo, dva až tři druhy, dle specifických diet je upravováno), dále pak svačiny (rohlíky, piškoty, mléko, pyré) a závěrem večeře (převážně studené – salámy, sýry, pudinky /teplé jsou pouze diety mixované, mleté/). V případě nutnosti diety je možnost i druhé večeře pouze pro výživné diety, což je případ kojících matek, diabetiků a podobně. Pokud jsou s dětmi hospitalizovaní rodiče, tak dostávají racionální stravu. Co se týká jídla pro zaměstnance, naše nemocnice má denní možnost výběru jídel z pěti nabídek: přesnídávková polévka s pečivem, šetřící strava například bez cibule, méně slaná a podobně, racionální strava, dále pak vegetariánská strava a možnost speciálního výběru, například pstruh, grilované kuře, smažený řízek, krabí speciality a podobně.

Autor: Petr Toman

18.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Futsal: Veteráni z Fut Fetu porazili mladíky karlovarské Slavie

Ilustrační foto

III. třída: Sadov přestřílel tým Útviny a posunul se na druhé místo

Akční Vladař podpoří místní projekty stovkami milionů

Karlovarsko - Po několikaletém úsilí má Místní akční skupina (MAS) Vladař schválenou strategii komunitně vedeného rozvoje. Jde o moderní trend v podpoře rozvoje venkovských oblastí a využití principu plánování tak zvanou metodou Leader.

Bečovu se víkend nepovedl, inkasoval 20 gólů

Karlovarsko – Nepovedený víkend. Ten si ´užili´v okresním přeboru fotbalisté bečovského Slavoje, kteří měli na programu hned dvě utkání.

Dealeři měli doma kilo „marjány“

Karlovarsko - Téměř jeden kilogram marihuany objevili kriminalisté při domovní prohlídce u dvou drogových dealerů, šestatřicetiletého muže a stejně staré ženy.

Naši prvňáci v Karlovarském deníku: představíme prvňáčky ZŠ Dalovice

Karlovarsko - Ve středu 18. října najdete v Karlovarském deníku prvňáky ze ZŠ Dalovice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení