Šance jsou padesát na padesát, ale přesto. Vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) se po zvážení všech právních aspektů rozhodlo odmítnout mimosoudní vyrovnání navrhované advokátem Robertem Bezděkem za neuhrazené faktury za právní zastoupení KKN v původní výši více než šest milionů korun. Do soudního rizika jde nemocnice i s tím, že pokud Bezděkovi neuhradí alespoň 1,7 milionu korun, hrozí ji insolvenční řízení. To je Robert Bezděk rozhodnut podat.

„Tento soudní spor zatím nemá vítěze. My jsme mu nabídli milion v mimosoudním vyrovnání, on ale odmítl. Toto chování považuji za nemorální a neetické. Do soudních sporů půjdeme jednotlivě, jde o šest případů. Faktury, které chce proplatit, nejsou zařazeny do účetnictví nemocnice, nelze tedy prokázat pohledávku. Základní podmínka insolvence tedy není naplněna, protože nemůže být nařízena ochrana věřitelů," vysvětlil předseda představenstva KKN Luděk Nečesaný.

Vedení Karlovarské krajské nemocnice považuje faktury vystavené advokátem Bezděkem za právní zastoupení v souvislosti s vymáháním regulačních poplatků za neopodstatněné a nečestné.

„Robert Bezděk vymáhal v letech 2008 až 2010 po dlužnících bagatelní částky v řádech desítek korun bez výslovného písemného pokynu KKN. Tyto neuhrazené poplatky byly navíc následně znásobeny na částku v řádech tisíců korun v důsledku připojení vysokých nákladů spojených s právním zastupováním," vysvětlil případ Luděk Nečesaný.

Vedení KKN se navíc domnívá, že tímto jednáním porušil Robert Bezděk jednu ze základních povinností advokáta, a to povinnost jednat v souladu se zájmy klienta, tedy Karlovarské krajské nemocnice.

„Vymáháním bagatelních částek, které na sebe navázaly vysoké náklady, byly podle nás zájmy KKN významně poškozeny, neboť ve vztahu ke KKN šlo o kroky absolutně nehospodárné, nevýhodné a směřující proti vlastním pacientům," zdůraznil Luděk nečesaný.
Doplnil, že vysoké náklady právního zastoupení kritizuje i Ústavní soud České republiky z důvodu nepřiměřenosti nákladů vůči vymáhaným částkám.

Smlouvu s advokátem Bezděkem na právní služby pro nemocnici podepsal v lednu 2008 bývalý bývalý předseda představenstva krajské nemocnice Jiří Fojtík a místopředseda představenstva Jan Ferenc.

Smlouva, při níž si podle Nečesaného vydělal až milion korun, platila až do 30. června 2010 a neprodloužil ji další ředitel nemocnice Zdeněk Horák. Luděk nečesaný bude chtít všět, kdo je odpovědný zas podpis na této velmi nevýhodné smlouvě.

Pokud bude Bezdek na insolvenci trvat, je Luděk Nečesaný bojovat a celý případ i jeho údajně brutální vymáhání pohledávek za regulační poplatky, k nimž neměl od nemocnice žádný pokyn, nahlásit i na advokátní komoru.

Advokát Bezděk: Nikdy jsem nemocnici insolvencí nevydíral. Žaloby jsem podal

„Nikdy jsem Karlovarskou krajskou nemocnici insolvencí nevydíral. O dalších věřitelích ale vím. Pokud budou průkazná, přidám se k nim. Žaloby na zaplacení částek, které po nemocnici požaduji, jsem už podal," uvedl advokát Robert Bezděk na rozhodnutí krajské nemocnice, že se s ním bude soudit.

Variantu, že by chodil po nemocnici a ptal se sester, zda nemají někoho, kdo nezaplatil regulační poplatek, naprosto odmítá. „To je směšné a pravda to není. Dostal jsem zadání, abych pohledávky vymáhal. Nemocnice mi dala jednotlivé podklady, abych poplatky vymáhal a já jsem se obrátil na soud a podal žalobu. Ten, v případě jejich neuhrazení, vydá platební rozhodnutí a stanoví náklady soudního řízení. Není možné, abych si vymyslel tarif," uvedl Bezděk. Dodal, že nemocnice eviduje několik set rozsudků. „Nárok na náhradu soudního řízení vznikl krajské nemocnici jenom za tu část, kterou žaluji," doplnil advokát.

Podle něj má krajská nemocnice v rukou tisíc rozsudků, aby dlužníci uhradili regulační poplatky. „Ta rozhodnutí jsou pravomocná. Kvůli tomu, aby nedošlo k pozdvižení na vsi, je raději odepíší. V tom případě ale zůstane závazek vůči Bezděkovi. Práci jsem udělal a chci ji proplatit," zdůraznil.

Bezděk podle svých slov jednal s krajskou nemocnicí dva roky. „Nešlo o malou částku, bylo to pět milionů a sedm set tisíc po nemocnic požaduji za jednotlivé pohledávky. Nedohodl jsme se. Nebylo mi proplaceno nic. Požadoval jsem milion sedm set tisíc. Oni nyní mohou říct, že pohledávky vymáhat nebudou, ale v tom případě jako by dlužníkům vzkázali, že nemusejí platit nic," vysvětluje svou verzi případu právník. Dodal, že má ověřeno, že nemocnice upřednostňuje další věřitele před ním.

„Pokud bude splňovat podmínky insolvence, přidám se k nim.Konkurz tak nemocnici reálně hrozí. V tuto chvíli jsou podané žaloby a jenom úroky by činily osm procent. V konečném výsledku, díky řediteli Nečesanému, může nemocnice zaplatit mnohem více než je milion sedm set tisíc korun," dodal Robert Bezděk.