Finanční prostředky na oba přístroje poskytlo Ministerstvo zdravotnictví, jejich hodnota představuje půl milionu korun. Flexibilní bronchoskop je přístroj používaný k vyšetření dýchacích cest, diagnostice abnormalit v horních i dolních dýchacích cestách, diagnostice zánětů, nádorových procesů či lokalizaci krvácení i cizích těles. Umožňuje též odběr tkáně na biopsii. Bronchoskop se skládá z velmi pružného kvalitního materiálu a je vybaven optickou kamerou se zabudovaným LED světlem.

„Na oddělení následné intenzivní péče, které se specializuje na odpojování pacientů od umělé plicní ventilace, ho budeme nejvíce využívat pro udržení průchodnosti průdušnice a průdušek a k odsávání hlenů. Ty často komplikují udržení uspokojivé vzdušnosti plic,“ uvedla MUDr. Vlasta Vančová, lékařka oddělení.

Intubační videolaryngoskop je velmi podobný bronchofibroskopu, jen jeho pracovní část je kratší a slouží k vyšetření především horních cest dýchacích – hltanu a hrtanu. Je určen hlavně pro akutní případy, kdy je potřeba urgentně zajistit průchodnost dýchacích cest u pacientů, kteří mají komplikovaný přístup do průdušnice a klasické postupy selhávají. Jedná se o pacienty s náhlou poruchou vědomí, pacienty, kteří selhávají dechově z různých příčin, ale i o klienty, kteří podstupují plánované operační výkony. Tento přístroj rozšiřuje spektrum pomůcek pro zajištění bezpečného průběhu těchto výkonů.

Nemocnice Ostrov, založena v roce 1961, se soustředí na kvalitu poskytovaných služeb a klientský přístup. Již dvacet let je soukromým nestátním zdravotnickým zařízením s kapacitou 300 lůžek, s téměř 500 zaměstnanci. V současnosti je součástí skupiny Nemos Group.