Netýká se to jen Karlovarského kraje. Jejich počet se navíc stále zvyšuje. Na vině je povolení svalů pánevního dna způsobené pasivním způsobem vyprazdňovaní, nadváhou, ale tyto problémy mohou vzniknout i samovolně po porodu. Jednou z příčin může být i chronická zátěž při fyzické námaze nebo chronický kašel. Přirozený stud ale ženám často brání navštívit odborného lékaře.

Při nové operační metodě je do těla pacientky voperována speciální páska. „Jedná se o takzvanou tention free pásku, jakousi syntetickou síťku, která se chirurgicky zavede krátkým řezem v pochvě pod močovou trubici,“ uvedl urolog MUDr. Umer Said, který se tomuto oboru věnuje od roku 2002. Od té doby odoperoval více než 2500 žen. Zákrok je plně hrazený zdravotní pojišťovnou, pacient nic neplatí.

Po zhojení správná poloha pásky zajistí dostatečnou podporu močové trubice a aktivně brání úniku moči i při zvýšení nitrobřišního tlaku. „Pokud nenastane opravdu velmi výjimečná situace, která by vyžadovala odstranění, zůstane páska v těle trvale,“ poznamenal doktor Umer. Syntetické pásky jsou ze stabilního materiálu, který pacientky dobře snáší.

Jedná o velice efektivní typ léčby, kdy se úspěšnost pohybuje mezi 95 a 100 procenty. Problém se většinou týká žen nad 40 let. „Mohou to být ale i mladší ženy,“ podotkl urolog.

Klíčovou roli zde hrají praktičtí lékaři. „Praktičtí lékaři mají důležitou úlohu tzv. v první linii. Mohou se například aktivně vyptávat, zda jejich pacientky nemají tento problém a netrpí jím, následně problémy řešit,“ dodal Umer.

Správnou a hlavně včasnou diagnostiku ale komplikuje především stydlivost pacientek, ty o svých problémech ví většinou i několik let, ale nechtějí se o nich otevřeně mluvit.

MUDr. Umer doplnil chirurgický tým ostrovské nemocnice a díky jeho specializaci dochází k rozšíření spektra operačních zákroků ve zdejším Centru jednodenní a plánované chirurgie, která za loňský rok úspěšně provedla na 700 chirurgických a až 2 200 ortopedických operací.

Ilustrační foto.
Město chce další kruhový objezd