„Unikátnost připravovaného centra spočívá v rozsahu a komplexnosti poskytované péče, neméně i v jeho velikosti. Jsem velice rád, že první z plánovaných oddělení otevíráme přesně podle harmonogramu," uvedl ředitel ostrovské nemocnice František Werner.

Odlehčovací ventilační péče je určena pacientům, kteří jsou neodpojitelní od ventilátoru a nemohou být předáni do domácího prostředí v rámci projektu DUPV (domácí umělé plicní ventilace). Nejčastěji jsou to pacienti po traumatech krční míchy, onemocnění plic nebo s chronickými progredujícími neurologickými onemocněními, jako je například amyotrofická laterální skleróza nebo dědičné svalové dystrofie.

„Většinou se jedná o doživotně ochrnuté pacienty, kteří tráví svůj život v izolaci nemocničních pokojů. My jsme vytvořili koncept, který kombinuje individuální péči s respektem k jedinci, jeho osobnosti, přání a potřeb s možností zapojení rodin a přátel do denních aktivit pacienta," poznamenal ředitel Werner.

Nové oddělení disponuje celkem šesti lůžky. „První lůžka obsadili pacienti již při otevření, zbývající místa obsadíme v průběhu několika dní," konstatoval Werner.

Podle ředitele jsou pro všechny projekty klíčoví zaměstnanci nemocnice. „Jsem hrdý na náš tým specialistů, který se nám podařilo v dnešní nelehké době sestavit," dodal Werner.

Nové oddělení odlehčovací ventilační péče vzniklo po tříměsíční rekonstrukci ve druhém patře hlavní budovy.

V dalších fázích projektu centra komplexní následné intenzivní péče pracují v Ostrově na otevření oddělení respitní péče pro nesoběstačné pacienty v dlouhodobé domácí péči.