Jakmile se Jiří Chmátal ze Štědré dozvěděl o nemoci malého, tříletého Tomáška Ficka, neváhal ani minutu a uspořádal charitativní sbírku. „Chtěli jsme s manželkou pomoci. Proto jsme se rozhodli oslovit místní lidi a rodáky, zda by na Tomáškovu léčbu nepřispěli," vysvětlil Jiří Chmátal.

Sbírka byla součástí letošního, třetího setkání rodáků a uzenobraní, které se v areálu zámku ve Štědré konalo v polovině září. Celkový obnos se nakonec vyšplhal na 41 tisíc korun. Peníze byly sečteny před zraky starosty Františka Pánka a sekretářky Ivany Vaněčkové, Jiřího Chmátala i paní Chmátalové. Výtěžek charitativní sbírky byl rodičům předán 27. září.

„Dobročinná akce byla provedená se souhlasem rodičů i prarodičů, poté také s obecním úřadem. Všichni účastníci vhazovali své peněžité dary do pokladničky s fotografií Tomáška, kterou nám půjčil jeho tatínek Petr," vysvětlil Jiří Chmátal.

A improvizovaná kasička se v sobotu 15. září, kdy se setkání rodáků ve Štědré konalo, zvolna plnila. Někteří lidé se nestyděli za slzy a pohnutí, jiní jenom tiše vhodili příspěvek a zachmuřeně odcházeli. Tomáškův boj s těžkou nemocí dojal každého. Připojila se také Jitka Karnollová, která Tomáškovi věnovala výtěžek z dobrovolného vstupného z výstavy kočárků, které sbírá. A nebyla sama. Jako první se zřekli části svého platu starosta František Pánek a všichni členové místního zastupitelstva.