Na rozhodnutí má krajský soud dvacet dnů, ale hejtmanství doufá, že soud rozhodne v co nejkratší době. Protože až od tohoto termínu se odvíjí případný termín konání prvního krajského zastupitelstva v novém složení.

Mezitím ale politické strany a subjekty, které v krajských volbách uspěly, hekticky jednají.

Stále platí podepsané memorandum o spolupráci mezi vítězným hnutím ANO, Piráty, Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a ODS. Přestože kvůli neshodám u občanských demokratů musela být nedělní schůzka všech partnerů odsunuta až na včerejšek.

„Jsme stále součástí koalice s ANO, Piráty a HNHRM. Na podepsaném memorandu se nic nemění," sdělil včera bez dalších podrobností Jiří Vaněček, krajský předseda ODS.

Tato koalice by měla třiadvacet členů v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. ODS, která získala ve volbách čtyři mandáty, ale musí doladit svou pozici. S touto koalicí například nesouhlasí Jiří Brdlík, neúspěšný kandidát na senátora za ODS a zvolený člen krajského zastupitelstva. ODS se také nezúčastnila schůzky s KSČM, na níž koalice hnutí ANO s Piráty a HNHRM představila svou vizi spolupráce nového uskupení ve vedení kraje. Tedy bez ČSSD a bez STAN s podporou KOA, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle krajského předsedy Josefa Murča o tichou podporu KSČM nežádala.

„Ani bychom ji neposkytli, to není naším zvykem. V opozici ale budeme konstruktivní, tedy jako jsme pracovali dosud. Není důvod v krajském zastupitelstvu blokovat ty návrhy, které budou pro kraj výhodné," vysvětlil Josef Murčo.