Krásnou, romantickou procházku slibuje křížová cesta, která se tyčí nad Nejdkem a na jejímž konci pěší uvítá Křížový vrch s krásným výhledem do okolí. Cesta byla budována v letech 1851 1858 a ke svému 150. výročí byla před šesti lety slavnostně vysvěcená a může se také pyšnit patinovanými reliéfy výtvarníka Heřmana Kouby. Turisté mohou za vytvoření křížové cesty poděkovat bohaté vdově z 19. století, která ve své závěti odkázala 28 tisíc zlatých právě na výstavbu této trasy.

Z křížové cesty se po několika kilometrech dostanete za dalším turistickým cílem, a sice na rozhlednu Pajndl.

Ta stojí na Tisovském vrchu už přes sto let. Na vrchol rozhledny se sice dostanete po 111 schodech, za tu námahu vás ale čeká perfektní výhled nejen na Krušné hory, ale dohlédnout lze v hezkém počasí i na vrcholy Slavkovského lesa.

Jen o dvanáct kilometrů dál nesmíte minout velmi oblíbený cíl, a to Vlčí jámy. Vydejte se na ně od náměstí v Horní Blatné a nechoďte přímo, ale zkuste to vzít oklikou kolem Blatenského příkopu. Ten byl vyhlášen v roce 1980 technickou kulturní památkou a po celé jeho délce, zhruba 12 kilometrů, vede naučná stezka. Lesní cestou se dostanete k Zitině vyhlídce na Blatenském vrchu.

Druhou stranou dolů od vyhlídky se potom dostanete k Vlčím jámám, které jsou výjimečné svým klimatem. Bundu tu budete muset obléknout i v létě, protože teplota se pohybuje jen několik stupňů nad nulou. Sníh tu neroztává ani v letních měsících.

Pokud máte blíže ke druhé straně regionu směrem na Plzeň, navštivte Otročínské prameny. K těm se dostanete z Otročína, a až je zhlédnete a ochutnáte velmi železitý pramen, nohy vás povedou dál po turistických trasách v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Romantici tu také mohou vyzkoušet, jestli název místních zlatonosných potoků stále platí. Horní otročínský pramen je známý už od 17. století a v současné době se k němu bez problémů dostanete. Přístupové cesty totiž byly zrekonstruované a nad pramenem byla postavena „pergola".

Při oblíbených výletech nelze opomenout ten na Svatošské skály. Z Doubí se vydejte podél řeky ke skalám a pokračujte až do Lokte. Nejčastěji se trasa zdolává na kole, ale zkuste jednou zhruba osmnáct kilometrů tam a zpátky zvládnout pěšky. Zážitek je zase trochu jinačí. A jako oporu si můžete vzít třeba hole na nordic walking, se kterými cesta ubíhá rychleji, příjemněji a svaly protáhnete poctivě všechny.

Zástavku nevynechte v přírodních parcích Jelení vrch a Přebuz. Tyto oblasti jsou výjimečné stromovými porosty, které připomínají pláně na Šumavě. Na severu najdete i přírodní rezervaci Malé jeřábí jezero.

Součástí parku Jelení vrch jsou i zbytky dolu na cín a zajateckého tábora se všemi budovami, které jsou zachované ve stejném stavu, jako byly opuštěny po skončení války. Protože je v oblasti spousta podzemních chodeb a šachet, držte se opravdu jen na vyznačených trasách, ať výlet zakončíte ve zdraví.