Zámožní zahraniční lázeňští hosté, kteří pobývají v karlovarských hotelech, mají novou módu. Tou jsou soukromé ohňostroje, které pořádají například při narozeninových oslavách.

Ohňostroje se tak o těchto letních prázdninách konají v Karlových Varech téměř každý víkend, přičemž velice často až po 22. hodině, kdy už platí noční klid. Vedení města ale chystá zásadní změny, které by četnost ohňostrojů omezily.
Ten poslední uspořádal Hotel Savoy WestEnd tuto sobotu. První rachejtle vzlétly do vzduchu ale až po tři čtrvtě na jedenáct v noci. Tak časté ohňostroje už začínají Karlovaráky unavovat. Lidi to budí, ale i děsí. Nikdo o konání nočních ohňostrojů totiž běžnou veřejnost neinformuje. „Naši klienti si nestěžovali. Byla jsem v té době doma a hodně jsem se lekla. Nevěděla jsem v první chvíli, co se děje,“ konstatuje recepční jednoho ze sousedních hotelů, která bydlí na Růžovém Vrchu.

A další se přidávají. „Už mě to skutečně nebaví. Je to takový rachot, který si jen málokdo dokáže představit. Vždyť to přehluší i televizi. A my v tom musíme žít? Nezajímá mě, že nějaký bohatý Rus tu slaví narozeniny. Jak k tomu přijdou obyčejní lidé?“ rozčiluje se Růžena Kocourková.
Na každé takové akci musí být přitom přitomni hasiči, kteří výjezd berou jako výcvik a tudíž je hrazen z kapes daňových poplatníků.
Vedení městské policie má na tuto věc jednoznačný názor. „V Karlových Varech platí noční klid od 22. hodiny, a to se týká i ohňostrojů. Jakmile máme signál, že noční klid tímto způsobem někdo porušuje, přijedeme na místo.

Pokud se jedná o fyzickou osobu, dostane na místě blokovou pokutu ve výši tisíc korun. Když jde o právnickou osobu, většinou případ postupujeme na magistrát,“ říká zástupce velitele policie Jaroslav Klarner.
Vedení Savoy WestEnd se brání, že pro organizování takové show musí mít hned několik povolení. „Tentokrát šlo o ohňostroj, který jsme uspořádali kvůli oslavě narozenin velmi významného podnikatele, jenž přiletěl do Karlových Varů v sobotu speciálem a v neděli zase odletěl. O koho šlo, nemůžu říct,“ komentuje sobotní ohňostroj zaměstnanec obchodního oddělení hotelu.

„Připravujeme nový lázeňský statut, který by měl řešit právě i ohňostroje. Hotový by měl být do konce roku. Na jednu stranu i já vnímám, že jsme lázeňským městem, kde je dodržování nočního klidu důležité, na druhou stranu však nechceme být ospalým provinčním městečkem. Tyto dvě okolnosti musíme skloubit,“ dodává náměstek primátorky pro lázeňství Jan Balek (ODS).