Jak fungovala slavná firma Heinricha Mattoniho ve svých začátcích před téměř 150 lety? Jaké profese byly se stáčením minerální vody v polovině 19. století neodmyslitelně spojeny? Jak probíhala přeprava lahví? Kdo byl zakladatel slavné značky a jak žili lidé, kteří ve firmě pracovali? To vše se návštěvníci dozví na výstavě Ve firmě Heinricha Mattoniho.

Od poloviny května mají návštěvníci Mattoni Muzea šanci nahlédnout do fungování začínající firmy Mattoni a seznámit se s profesí lahvářek, bednářů a dalších zaměstnanců Kyselské stáčírny.

Pohledem na odívání v kontextu doby výstava navazuje na loňskou výstavu kostýmů ze seriálu Já, Mattoni. Stálou expozici Mattoni Muzea doplňuje o dobově oděné figuríny a rekvizity, vytváří autentickou atmosféru dění ve firmě, ukazuje historii firmy Mattoni z jiného úhlu a zakladatele značky Heinricha Mattoniho jako osvíceného zaměstnavatele.

Ilustrační foto
Starý odbavovací systém nahradí nový, a na kartu

Autorkou výstavy je výtvarnice Veronika Kudláčková Psotková (na snímku upravuje jeden z exponátů) ve spolupráci s kostýmní výtvarnicí a autorkou kostýmů ze seriálu Já, Mattoni Andreou Královou. Historické reálie dodal místní historik Stanislav Burachovič a další příznivci historie Mattoni.

Firma Mattoni založená v roce 1873 je jednou z mála českých firem, jejíž tradice vydržela až dodnes a současní majitelé udržují slávu značky Mattoni započatou před 145 lety Heinrichem Mattonim.

I letos se muzeum zapojí do Festivalu muzejních nocí. První festivalový víkend si mohou návštěvníci prohlédnout novou výstavu zdarma a v prodloužené otevírací době. Od pátku 18. do neděle 20. května bude muzeum otevřené do 19 hodin. Na vstup do muzea zdarma se mohou těšit i výletníci, kteří navštíví Kyselské slavnosti 26. května.

Mattoni muzeum můžete navštívit do 31. října denně od 9 do 17 hodin, s výjimkou pondělí. Výstava Ve firmě Heinricha Mattoniho pak bude otevřená do 16. září.

Ilustrační foto
Tři řidiči chybovali když přepravovali nebezpečný náklad