„Udělalo mi velkou radost, že ze setkání, na kterém byli přítomní jak ředitelé významných hotelů, tak například ředitelka základní školy, zástupci několika spolků a pořadatelé kulturních akcí, vzešel konkrétní závěr a nápad na společnou akci. Aby se podařilo oživit význam lázeňské zóny ve vnitřním fungování města, je nezbytná aktivní spolupráce co nejširšího spektra různých subjektů, které mají možnost dění v lázeňské zóně ovlivňovat,“ řekl po setkání primátor města Petr Kulhánek.

Právě otázka po tom, kdo je kulturním hráčem v prostoru lázeňské zóny, zazněla v úvodu diskuse.

„Většinou si neuvědomujeme, že jsme to i my – ať už jsme „pouhými“ občany, či řediteli nějaké instituce – kdo může převzít za dění ve veřejném prostoru část odpovědnosti,“ řekla během debaty zástupkyně kulturní iniciativy Vzbuďme Vary Tereza Hadravová a dodala, že think-tankové setkání má podpořit komunikaci mezi těmi, kteří veřejný prostor již aktivně formují či do něj chtějí vstupovat, ať už vlastními aktivitami, nebo jinou podporou.

Debata rovněž ukázala, že kulturními hráči nejsou jen přímí pořadatelé kulturních akcí, ale také sami diváci. Diskuse se proto dotkla i otázky, jakým způsobem lze podporovat formy aktivního diváctví.

Ilustrační foto
Hokeji chceme pomáhat, zaznělo z města i kraje

„Zaujala mě možnost participativního organizování kuturních akcí,“ prohlásil při setkání Jiří Hanek ze spolku PROTEBE live, který provozuje galerii SUPERMARKETwc.

Setkání se zúčastnily také zástupkyně spolku Nová Síť, který podporuje kulturní organizátory a kulturu v regionech.
„Společné akce, na kterých se podílí mnoho aktérů z jednoho místa, se s úspěchem organizují v jiných městech. Příkladem může být „Máme otevřeno“ v pražských Holešovicích, kde galerie, instituce, ale i hospody, bary a hotely v jeden den od 18:00 do 22:00 otevřou „brány“ dokořán, ukážou normálně nepřístupné prostory a uspořádají nějakou akci nebo dají na něco takovou slevu, aby to pro místní bylo zajímavé a přišli,“ sdělila Dagmar Kantorková, ředitelka Nové sítě.

Účastníci setkání se na závěr dohodli, že návrh podobné jednodenní akce připraví iniciativa Vzbuďme Vary. Inspirovat se bude i Chebskými dvorky a karlovarské organizace si na něm vyzkoušejí vzájemnou spolupráci.
„Přes prázdniny vytvoříme koncept akce, oslovíme další karlovarské hráče, s nimiž se o něm budeme bavit, a na příštím setkání jej můžeme představit,“ uvedla Tereza Dvořáková z kulturní iniciativy Vzbuďme Vary.