Tento faktor totiž nerozhoduje pouze o kvalitní jízdě a s tím souvisejícím požitku, ale také o bezpečnosti. Dobře připravit lyže je úkolem pro specializovaný servis. Tomu se věnuje, kromě jiného, karlovarská firma Profisport Jiří Matějka.

Pryč jsou doby, kdy přípravu lyží zvládl kdekdo takříkajíc na koleně. S tím, jak se zdokonalují lyže i další vybavení, vyvíjí se i technika na jejich servis. Bez moderních strojů se skiservisy už neobejdou. „Aby bylo lyžování bezpečné, je třeba mít nejen kvalitně připravené lyže, ale velmi důležité je i to, aby dobře seděly boty. Proto jsme před letošní sezonou pořídili nové zařízení na jejich tvarování, v podstatě jde o jakousi pec na lyžáky," uvedl Jiří Matějka.

Kdo tedy chce, aby mu lyžařská bota seděla takříkajíc jako ulitá, může se rozhodnout pro lyžáky, které lze vytvarovat pomocí bootfittingu. Dnes už je nabízejí v podstatě všichni přední výrobci.

„Vytvarovat lze buď skelet, vnitřek, nebo celou botu. Boty se ve speciální peci rozehřejí, poté si je lyžař nasadí na nohy a nechají se postupně vychladnout. Celá procedura trvá zhruba půl hodiny. Pro lyžaře, kteří si boty koupí u nás, je to zadarmo. Jinak stojí úprava osm set korun," poznamenal Matějka.

Další novinkou, o kterou bude zcela jistě zájem, je přístroj na dezinfekci lyžařských přileb a bot. Využívá se přitom speciálního roztoku na přírodní bázi.

K dispozici je v Profisportu i švýcarský stroj Montana Challenge. Je to plně automatický stroj na úpravu lyží, skluznice, boční a spodní hrany," uvedl Matějka. „Montana je velmi šetrná v broušení skluznice a hran. Tím, že je stroj plně automatický, tak je také naprosto přesný. Skluznice se brousí na speciálním kameni, takže úbytek materiálu z lyží je minimální. A také se zlepšuje jejich ovladatelnost," poznamenal Matějka.

„Dříve lidé přípravu lyží dost podceňovali a vůbec je nenapadlo, že by s nimi měli navštívit servis. To se ale mění a zákazníků nám rok od roku přibývá. Každý by měl přijít minimálně jednou před začátkem sezony. Zdatnější lyžaři, kteří jsou na sjezdovkách častěji, pak i několikrát v sezoně. Stejně tak je dobré nechat si ošetřit lyže po sezoně před jejich uložením," zdůraznil Matějka.

Kromě Montany disponuje Profisport i další novinkou v segmentu technologií pro servis lyží. Zařízení Wax Future se stará o mazání skluznice a umí ji napustit požadovaným voskem bezkontaktně. A to i díky použití infrazáření, které takříkajíc otevře póry skluznice a zajistí perfektní aplikaci vosku.

V Profisportu lyže nejen dokonale připraví. Nabízejí tady rovněž jejich půjčování. Novinkou je sezónní zapůjčení kompletního setu pro děti. Ten si mohou rodiče půjčit koncem října a vrátit v dubnu po skončení sezony.

„Stejnou službu jsme nyní zavedli i pro dospělé. A také máme k dispozici Test centrum. Pokud někdo váhá, jaké si koupit lyže, může si je vypůjčit na dva dny, a když se pro ně nakonec rozhodne, je to půjčení zdarma," poznamenal Matějka.

Na své si v karlovarském Profisportu přijdou i bruslaři. Dokonale tady naostří na nejmodernějším brusném automatu Prosharp nejen hobby brusle, ale také profi nože pro krasobruslaře či hokejisty, kde lze navolit přesnou hloubku požadovaného žlábku a tu následně udržovat. „Za broušení bruslí nás pochválili i kustodi hokejové reprezentace. A krasobruslaři sem jezdí z širokého okolí," dodal Matějka. Kompletní ceník servisu a půjčovny najdete na www.profisport.cz