Služební obuv bude karlovarské městské policii dodávat společnost Výstrojní sklady Praha, hodnota již uzavřené zakázky představuje zhruba 305 500 korun.

A jaká byla historie tendrů? V prvním případě šlo o standardní výběrové řízení na dodávky kompletní výstroje pro strážníky včetně obuvi. „Problém byl v tom, že obuv nevyhovovala požadavkům z hlediska trvanlivosti a uživatelského komfortu. Proto nebyla zakázka uzavřena a bylo vyhlášeno druhé výběrové řízení, tentokrát už pouze na obuv. Do druhého tendru se ovšem přihlásila pouze jedna firma, což je v rozporu se zákonem. Proto bylo nutné vyhlásit výběrové řízení do třetice," uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Další dvě společnosti, které se výběrového řízení zúčastnily, chtěly za boty mnohem více peněz. Firma Prabos kolem 445 000 korun a společnost Bartolini přes 737 000 korun. „Rozhodující kritérium pro výběrové řízení bylo jasně dané. Byla jím cena," odpověděl Marcel Vlasák, velitel Městské policie Karlovy Vary, na dotaz, jestli „vysoutěžená" obuv je pro karlovarské strážníky ta nejlepší. „Že nebyla nejdražší, neznamená, že je špatná," poznamenal.

Boty pro strážníky se budou od Výstrojních skladů doplňovat ve větším počtu většinou dvakrát ročně, na podzim a na jaře. A to vždy podle požadavků shromážděných od strážníků. V novém obutí by tak měli městští policisté vyrazit do ulic v závěru roku. Strážník při pochůzkové službě ujde často přes deset kilometrů.