„Mnoho let jsme se snažili zklidnit dopravu, aby byla bezpečnější. První dva měřiče jsme pořídili už před deseti lety,“ uvedl starosta Eduard Frisch. V současnosti upozorňuje řidiče na jejich aktuální rychlost osm nových zařízení, do kterých obec investovala zhruba 400 tisíc korun. „Všechny dopravní nehody, které se u nás staly, mají jednoho společného jmenovatele, překročení povolené rychlosti,“ řekl Frisch. A dodává, že v průběhu let zvyšovali bezpečnost vybudováním ostrůvků nebo zužováním komunikací a zřizováním bezpečných míst pro přecházení. To vše proto, aby donutili řidiče zpomalit.

Prvním krokem pro pořízení přístrojů bylo schválení zastupitelstvem. Instalaci měřičů na místech, kde jsou nejvíce třeba, předcházela domluva s majitelem komunikací, kterým je Karlovarský kraj, a také s dopravní policií. Vše nakonec skončilo úspěšně a přes drobné komplikace ještě před Vánoci začali řidiči šlapat na brzdy. „Kvůli dotaci na rekonstrukci chodníku v dolním Lesově jsme nechali měřit intenzitu dopravy. Ukázalo se, že řidiči jezdili 90 až 110 kilometrů v hodině tam, kde je padesátka,“ uvedl místostarosta Ladislav Ludvík. Vedení obce věří, že tento krok pomůže k vyšší bezpečnosti na silnici.

„Psychologický efekt je už teď minimálně kolem 50 procent. Lidi se musí k disciplíně vychovávat,“ dodal Frisch. A tak se v Sadově i jeho spádových obcích Bor, Stráň, Lesov a Podlesí objevily měřiče momentální rychlosti, které mají nás, neukázněné řidiče, upozornit na to, že máme těžkou nohu.

Zvířata se v noci potulovala po dálnici.
Osel, koza a kůň si vyšli na procházku po dálnici